Akármerre néz az ember, mindenhol  fideszesbe botlik. Miskolcon a Takács és a Csiba családnak vannak érdekeltségei.
Ki kellene vizsgálni, hogyan osztotta újra a dohánypiacot a kormány és új pályázatot kiírni – mondják egyre többen, annak kapcsán, hogy szó sincs már a dohányzás visszaszorításáról, az egészséges életmódra nevelésről, a munkanélküliek, megváltozott munkaképességűek, kisvállalkozások támogatásáról. Ehelyett fideszes barátok, családtagok, rokonok, tapasztalatlan ismerősök kezére játszottak át a piacot.

 

„Szóval az jár a fejemben, hogy hosszú idő óta fontolgatom, le kellene szokni a dohányzásról. Volt már néhány eredménytelen kísérletem, ezekre nem vagyok büszke. De most itt a nagy alkalom! A cigaretta drága, egészségtelen, nem is divatos, lassan megtűrt kisebbség leszünk, mi dohányosok. Ám ez persze mind nem elég a leszokáshoz. De most történt valami, az a bizonyos koncessziós pályázat, melynek nyertesei hírek szerint zömükben ügyes és politika közeli vállalkozók, rokonok. A józan ész most társulhat a felháborodással, ezeknek én nem termelek hasznot a dohányzásommal. Holnaptól leszokom! Csatlakozik valaki? Jó lenne!” Az idézet Bőhm András volt politikustól származik, s ezt olvasva némi iróniával mondhatnánk, hogy valóban elérte fő célját a dohányzás visszaszorításáról szóló törvénytervezet.

Valójában azonban szó sincs erről. Sőt, ellenkezőleg. Paradox módon azt támogatja a kormány, hogy orvosok hada lehessen érdekelt abban, hogy minél több cigaretta fogyjon, minél több egészség romoljon ezáltal. Számos településen számos doktor kapott ugyanis jogot arra, hogy trafikot működtessen, ami által nyilván az lesz az érdeke, hogy minél nagyobb haszonra tegyen szert. Szülész-nőgyógyász is kapott például dohányboltot Miskolcon. A szinva parti-városban is bőven jutott fideszes rokonoknak a koncesszióba kiosztott üzletekből. Takács Gábor fideszes kormánypárti önkormányzati képviselő maga ugyan nem nyert a pályázaton, de felesége, Aswad Dina, aki jelenleg a Fux Zrt. kereskedelmi igazgatója négy boltot is kapott. A helyi fideszes képviselő anyósa, a szülész-nőgyógyász dr. Aswadné dr. Gazdik Irén szintén négy trafikot üzemeltethet majd és négy üzletet kapott Takács Gergő, aki a helyiek szerint vélhetően a miskolci politikus testvére. A család üzemelteti egyébként a Martin-Kertváros és Szirma közötti benzinkutat.

Nyilván az egészség jegyében pályázott és nyert koncessziót a megyei kórház főigazgató-főorvosának lánya és felesége. A megyei közgyűlés kormánypárti tagjának, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért egyesület elnökének, a csipszadó ötletadójának, dr. Csiba Gábornak a lánya, Csiba Anna Eszter a jövőben Miskolcon és Sajószentpéteren üzemeltethet dohányboltot, de Sajószentpéteren dr. Csiba Gábor Tamásnénak is jutott két üzlet. A helyiek szerint az asszony a főigazgató-főorvos felesége.

Debrecenben dr. Katona Nóra csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos nyert trafikjogot – nyilván a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása jegyében –, mint ahogy Cegléden dr. Kroó Mihály fogorvos, vagy Kecskeméten dr. Altorjay Balázs Attila szülész-nőgyógyász, aki nem is oly régen így üzent: „Orbán Viktor! Most kívánok kitartást a Fidesznek, ne adják fel! A tüntetőket segítsék, akár élelemmel-itallal! Hajrá Magyarország!”

Érdemes felidézni egy kótaji trafikus dr. Mozgáné dr. Dobrosi Marianna 2006-os szavait is: „Kedves Elnök Úr! Remélem, hogy azok után, amit „Ferencünk” tett az Országgal, elbukik. Ha nem megy magától, akkor kérem, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ez megtörténjen! Azért is kérem mindezt Öntől és a Fidesztől, mert van egy 9 hónapos kislányom (Krisztina), akit egy szebb és jobb országban szeretnék felnevelni. Szeretnék még több gyereket is vállalni, de ebben a helyzetben egyelőre még Krisztike felnevelése is elég nehéznek tűnik. Hová fog tűnni így a Magyar Nemzet?”

Siófokon Balázs Árpád fideszes polgármester sógornője felelt meg a pályázati feltételeknek, ezért Balázs Zoltánné két koncessziót is kapott. A helybéliek szerint Bene Attila Lajos sem jutott véletlenül két dohánybolthoz, hiszen az egyik városi képviselő legjobb barátja, de a Siófokon „ős fideszes kocsmárosként” ismert Kekezovics László Csaba sem maradt dohányárusítási jog nélkül, neki szintén két üzlet jutott.

Nagyatádon a jövőben Kárpáti László Miklós fideszes alpolgármester is árulhat cigarettát. A megye szocialista politikusai elmondták, hogy a településen összesen hat pályázatot nyertek és az alpolgármester mellett boltot nyithat Ágoston Éva az egyik megyei képviselő testvére, Ráczné Vas Éva, az egyik helyi körmánypárti képviselő felesége, illetve három csurgói lakos, akiket Szászfalvi László miniszteri biztos jó ismerőseiként emlegetnek a városban. A szintén Somogy megyei Marcaliban Hódos Árpád, Balatonlellén pedig Nagy László kapott dohánybolt üzemeltetési jogot, mind a ketten fideszes önkormányzati képviselők.

Pécsett meglepődtek a dohányboltosok, hogy hiába pályáztak, nem nyertek üzemeltetési jogot. A városban a jobboldali kötődés szintén sokkal fontosabb volt a szakértelemnél – vélekednek a helyiek.

Elmondták, mennyire furcsa számukra, hogy ezentúl mások mellett cigarettát árusíthat majd Ruzsicsics Ferenc, a Vasasi Szent Borbála Egyesület elnöke, aki a Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, illetve Páva Zsolt kormánypárti polgármester szívének kedves trianoni megemlékezéseket szervezi. Ruzsicsics két boltot is üzemeltethet. A pécsiek azt sem értik, hogy dr. Czéh-Tóth Márk, az építőiparban ismert Neolit Kft. ügyvezetője miért pályázott és nyert négy boltot. A Neolitot Fidesz közeli cégként tartják számon, ez a kft. az egyik pécsi ipari park kivitelezője, de mint mondták, ez nem indok arra, hogy a dohányáruk eddigi forgalmazóit ilyen vállalkozókra cseréljék.

Cívishonban sem akárkik nyertek
A debreceni nyertesek névsorában a legkirívóbb talán Sásdiné Szűcs Judit neve, akinek a férje még évekkel ezelőtt írta be magát a debreceni Fidesz történetébe – írta a vagy.hu. Sásdi András a debreceni közgyűlésben vezette a pártja frakcióját, jó barátja Kósa Lajos polgármesternek és kedves feleségének (utóbbival közös cégük is volt valamikor), és a neve szocpolcsalás miatt került a bűnügyi rovatba annak idején. Öt évig irányította a város vagyonáért felelős céget, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-t, majd – amikor már a közlekedési vállalat egymilliárdos veszteségét nehezen tudta megmagyarázni – elhagyta a holdingot. Azt mondta, a saját vállalkozásaira szeretne koncentrálni. Most, ha nem is ő, de a felesége adhat feladatokat, hiszen közte van a dohányáru kereskedésére kiírt, koncessziós pályázat nyerteseinek. Nem feltételezvén a véletlen egybeesést (azért a Sásdi nem egy Kovács), megállapítjuk: családi cigarettabiznisz alakulgat a famíliában, lévén Sásdi Hanna Barbara nevű fiatal hölgy is a nyerők közt szerepel.

Trenyisán Emil, a jó öreg Emil és Társai nevű takarítócég tulajdonos-vezetője szintén nyert. Trenyisán úr 1962-ben született és takarító kisiparosként dolgozik, méghozzá nem is megy rosszul a boltja: az önkormányzat honlapján található szerződés szerint az általa vezetett Emil és Társai Kft. kapta meg a lehetőséget arra, hogy a debreceni polgármesteri hivatal ingatlanjait rendszeresen kitakarítsa; de ez a cég nyerte meg a balatonföldvári üdülő pucoltatási jogát is. Sőt, a Rácz Róbert (Fidesz) vezette kormányhivatalba is betették a lábukat, ott is ők törölgetik a port jó sok (köz)pénzért.

Lázár-barátoknak is áll a világ
„Hogy a dohányboltok államosításának egyik legnagyobb nyertese a hódmezővásárhelyi érdekeltséggel is rendelkező Continental lehet, arról már korábban is lehetett hallani. Sánta János, a magyar dohányipari vállalkozás vezetője kezdettől fogva együttműködött a a kormánnyal a trafiktörvény kialakításában. (…) Emlékezetes: a javaslat egy unóinak elküldött verzióját egyenesen egy „Sánta János” névvel regisztrált gépen hozták létre, később a törvényt jegyző fideszes Lázár János is elismerte, a törvényjavaslat megalkotásában szerepe volt a Continental Dohányipari Zrt.-nek. (…)

Berényi János a cégcsoport alkalmazottjaként kezdett dolgozni közel másfél évtizede, korábban az ifjabb Sánta János által vezetett és részben tulajdonolt Tabán Trafiknál intézett kereskedelmi és marketing ügyeket. Berényi János Szegeden két, Makón két koncessziót nyert el. De eredményesen pályázott felesége is, Berényiné Zarka Nikolett, aki egy makói, és egy hódmezővásárhelyi, valamint két szegedi koncessziót szerzett – korábban ő is a Tabán Trafik alkalmazásában állt.

Rogán ismerősének jó lenni
„A szombathelyi nyertesek között szerepel Böröcz Barnabás Bence, aki öt dohányboltra nyert el húszéves koncessziót. Nos, több forrásunk is megerősítette, hogy ő nem más, mint Böröcz László, a Fidesz prominens politikusának a testvére. (…) Most 30 éves, a Fidelitas budapesti elnöke, Rogán Antal bizalmasa és V. kerületi képviselő. Egy, a neten megjelent információ szerint tavaly több mint négymilliót kapott tanácsadásért a miniszterelnökségtől. Egyébként a dohánykoncesszió nyertesei kapcsán az Index is arról írt, hogy előny Rogán ismerősének, szomszédjának, barátjának lenni.”

Kormánytaghoz is közel áll
Szatmáry-Jähl Angéla, aki egykor a szabaddemokratáknál politizált és még jóval a kormányváltás előtt a Fideszhez igazolt, szintén boldog trafiktulajdonos lehet. Jelenleg a fővárosi FIDESZ-KDNP frakcióban politizál, a városfejlesztési és a környezetvédelmi bizottságnak és a közbeszerzési bizottságnak tagja. Emellett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) XIV. tagcsoportjának elnöke. Annak a kamarának, amelynek az elnöke a saját fia, Szatmáry Kristóf, aki valóságos álláshalmozó. A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő, és emellett a XVI. kerületi önkormányzat tagja. S ha már itt tartunk, érdemes megemlíteni, hogy a dohányüzletből a BKIK főtitkárhelyettese, dr. Nagyiványi Szabolcs sem marad ki. Ugyanehhez a körhöz tartozik a hatvani dr. Korcsog Tamás, aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jogi előadója.

A rejtélyes Takács Gábor
„Jó napot kívánok, mondta mosolyogva a Takács Gáborként bemutatkozó férfi. A 47 éves Kovács Tibor, aki a Kosztolányi Dezső téren már 16 éve üzemeltet egy trafikot, az epétől nem emlékszik pontosan, hogy az illető a kezét is nyújtotta-e, de az biztos: egyből a tárgyra tért. A szemébe mondta: tisztában van vele, hogy Kovács nem nyert a koncessziós pályázaton, ami a törtvény szerint a nemzeti dohánybolt nyitásához kell. Ő viszont igen. És lenne egy ajánlata: kivenné a helyet, és ha a családot érdekli, valamelyiküket szívesen visszafoglalkoztatja. Kovács Tibor előző este tudta meg, miután hétfőn kirakták az internetre a nyertes magánszemélyek névsorát, hogy a pályázata nem nyert. A trafiknak, amiből a család bő másfél évtizede az erőt merítette, vége. Mégsem ezen pöccent be: a Takács Gábor néven bemutatkozó férfi aznap ugyanis már a második ajánlattevő volt.”

A XI. kerületben 73 Nemzeti Dohánybolt-felirat kerülhet fel a minisztériumi szabvány szerinti trafikokra. A hvg.hu megnézette a kerületi nyertesek listáját egy nagykereskedővel, aki Újbudán is terít. Egyetlen név sem volt számára ismerős, pedig mint mondta, ezen a részen a dohányban utazók mind ismerik egymást.

Rossznyelvek szerint
PERKÁTÁN a kettőből az egyik nyertes a KDNP-s polgármester, Somogyi Balázs felesége, Somogyiné Potsubay Zsófia Katalin. Persze az is lehet, hogy két azonos nevű asszonyka lakik Perkátán…

MÓRON Bogyó Viktor képviselőnek (a testület pénzügyi bizottságának elnöke) egy boltja lesz, testvére Bogyó Tibor pedig az egyik székesfehérvári koncesszió nyertese.

KÖRÖSSZEGAPÁTIBAN a helyi fideszes polgármesterrel azonos vezetéknevű ember kapta a trafikot. Minden bizonnyal csak névrokon…

DOROG város fideszes képviselője, Merényi Tamás és édesapja Lipót is kapott trafikot.

GYÖNGYÖSÖN Doros Ákos, a helyi kézilabdacsapat játékosa öt trafikot is kapott. Szép teljesítmény ez egy kétkezi kézilabdástól! Amúgy – úgy hírlik – Ákosunk Doros Péter testvére. Doros Péter a Heves megyei Kormányhivatalt vezető Horváth László fideszes országgyűlési képviselő kabinetfőnöke. Micsoda véletlenek vannak!

MOSONMAGYARÓVÁRON a polgármester és alpolgármester titkárnője is nyert. Gabika. Nem lehet véletlen a névegyezés.

KESZTHELY is elesett. A város kiemelt helyén már csaknem egy évtizede (gyakorlatilag hasonló színvonalú kínálattal egyetlenként a környéken) sikeresen működő trafik nem kapott a továbbiakban engedélyt. Ehelyett kapott viszont 11 olyan, akinek se tapasztalata, se üzlethelyisége, se piacismerete… Vajon kik ők?

SZIRMABESENYŐN a három elnyerhető trafikból kettőt Béres Mónika, egyet Remák István nyert el. Ők Sógorok. Béres Mónika édesapja és Remák István apósa ugyanaz a személy. Ez pedig nem más mint Béres László, aki az Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati szövetség elnöke. Biztosan nem véletlen, hogy ez a család Encsen, Miskolcon, Szirmabesenyőn több bolt koncesszióját nyerhette el. És ez csak annyi, amennyit a Facebookon könnyedén ki lehet deríteni…

(Forrás: http://trafikmutyi.cafeblog.hu)