A legtöbb állami földet elnyerő pályázók mindegyike köthető valamelyik fideszes politikushoz. Itt, Borsodban is.

A kibontakozó és egyre terebélyesedő vitában napvilágot látó nyilatkozatok, ködösítések, mi több, hazudozások láttán hoztam meg döntésemet mintegy egy évvel ezelőtt, hogy az állami földbérleti pályázatok eredményeit tényszerűen és lehetőség szerint teljes körűen feldolgozom – írja legfrissebb elemzése elé Ángyán József, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője, a vidékfejlesztési tárca volt parlamenti államtitkára, mi vezette az imponáló alaposságú munkára. A képviselő a nyolc megye – Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém – adatainak összesítéséből levont következtetéseit hétfőn, a föld napján hozta nyilvánosságra a www.kielegyenafold.hu honlapon, s azt ugyanezen a napon juttatta el a Népszabadsághoz is.

A lap a közel 200 oldalas dokumentumból összefoglalót készített. Ebben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintő résznél az szerepel, hogy a megyében tizenhárom érdekeltségnek jutott száz hektárt meghaladó állami földterület. A Gerzsánszki Lajos – Budai Gyulának, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának távoli rokona – és családtagjai érdekeltségébe tartozó két cég, a Karmopol-Agro Kft., valamint a Mercato Finanszírozó Kft. 34 nyertes pályázattal összesen 774 hektár, 5174 aranykorona értékű szántó, legelő, rét és kivett árok bérleti jogát szerezte meg, ami a megyében eddig bérbe adott összes terület közel húsz százaléka.

A rokoni szálakat elemezve az állapítható meg, hogy Budai Gyula unokaöccse és Gerzsánszki Lajos egyik lánya házastársak – fogalmazott Ángyán József. Budai Gyula az MTI-hez eljuttatott közleményében a jogi értelemben vett „rokonságot” tagadta, s úgy fogalmazott: „Gerzsánszki Lajos Budai Gyula unokaöccsének apósa, amely kapcsolat a polgári törvénykönyv vonatkozó 685. paragrafusa szerint sem hozzátartozói, sem pedig rokoni kapcsolatnak nem minősül.”

Ezüstérmes lett a Start 2003. Bt.: három nyertes pályázattal összesen 496 hektárt szerzett meg a tiszaújvárosi Kanyok Attila cége. Ő a város fideszes polgármesterjelöltje volt, jelenleg pedig Mengyi Roland Borsod megyei elnök közvetlen munkatársa. Vállalkozása székhelyét 2012 januárjában, néhány nappal a földbérleti pályázat határidejének lejárta előtt helyezte át Oszlárról Mezőcsátra, egy elhanyagolt, lelakatolt családi házba, s egyidejűleg áruszállítási, közúti fuvarozási főtevékenységét „egyéb szarvasmarha-tenyésztésre” változtatta. A helyiek szerint Kanyok Attila saját gépeket azóta sem vett, állattartó telepe, mezőgazdasági tevékenységre alkalmas telephelye továbbra sincs, saját állatállományt nem állított be.

A harmadik helyezett Geter-Farm Kft. négy nyertes pályázattal összesen 466 hektárnyi állami föld bérleti jogát nyerte el. A céget 2012 januárjában, néhány nappal a pályázati határidő lejárta előtt alapították Gelejen, tulajdonosa az itt élő gazdaköri tag, Demeter Péter, akinek felesége Tállai András belügyminisztériumi államtitkár feleségének unokatestvére.