Több maratonista, miután lefutotta a távot, és épségben célba ért, a kórházba ment vért adni sérült futótársainak

Szemtanúk szerint többen végtagjukat veszítették, a sérültek többsége a verseny nézője. Síró futókról és nézőkről számoltak be a káoszban. A sérülteket az orvosi sátrakba vitték, amelyeket eredetileg a futók ellátására állítottak fel. A bostoni központi kórházból rengeteg amputációról érkeznek hírek, a sürgősségin dolgozó orvosok arról számoltak be, hogy háborús helyzetben láttak ilyen sérüléseket.

 

Még nincs gyanúsított
A CNN-en a rendőrség cáfolta, hogy már lenne gyanúsítottjuk, Ed Davis rendőrfőnök szerint egyelőre csak kihallgatnak több embert. A New York Post korábban arról számolt be, hogy egy szaúdi férfit gyanúsítanak a nyomozók. A húszas éveiben járó férfit állítólag egy kórházban őrzik, többen ugyanis bilincsben láttak egy sérültet. A CBS-en közben azt nyilatkozta egy rendőrségi illetékes, hogy a kórházban kihallgatott szaúdi illető tagadja, hogy bármi köze lenne a merénylethez, és együttműködik a hatóságokkal.

Több forrás szerint térfigyelő kamerák rögzítettek egy gyanúsnak tűnő hátizsákos embert húsz perccel a robbantások előtt. A robbanószerkezeteket állítólag a szemétben rejthették el.

Magas rangú kormányzati tisztviselők arról tájékoztatták a New York Timest, hogy a helyi rendőrség mellett az FBI is beszállt a nyomozásba. A hatóságok nem kaptak semmilyen fenyegetést a napokban, ami a maratonnal kapcsolatba hozható lett volna. Az FBI külön forró drótot helyezett üzembe, és arra kérnek mindenkit, akinek információja van a robbantásokról, hívja őket, bármilyen kis részlet fontos lehet a nyomozás számára.

Az NBC szerint házi készítésű bombákat találtak. Az esetet a hatóságok egyelőre nem nevezik terroristatámadásnak, de az ABC Newson egy nemzetbiztonsági szakértő szerint vagy az al-Kaida, vagy szélsőséges csoportok állhatnak a robbantások mögött. Eddig egy terrorista szervezet sem vállalta a felelősséget a robbantásért, bár egy jordániai szélsőséges csoport azt a nyilatkozatot adta ki, hogy boldogok történtek láttán, és az amerikaiak megérdemelték, amit kaptak, amiért annyi szenvedést okoztak Irakban és Afganisztánban.

Esik a tőzsde, fokozott biztonsági intézkedések New Yorkban
A 1897 óta megtartott Boston Maraton az USA egyik legnagyobb évente megrendezett atlétikai eseménye, mely rengeteg futót – idén közel 27 ezer indulót – és napjainkban hozzávetőlegesen 500 ezer nézőt vonz.

Több maratonista, miután lefutotta a távot, és épségben célba ért, a kórházba ment vért adni sérült futótársainak. A Vöröskereszt Twitteren köszönte meg az önkénteseknek a véradást, és azt írták, jelenleg nincs szükség további vértartalékra, aki segíteni szeretne, egy későbbi időpontra időzítse a véradást.