Már jó néhány éve nincs  a politika első vonalában, de szavaira itthon és külföldön is odafigyelnek. Bod Péter Ákos professzorral beszélgettünk.

– A 2006–os országgyűlési választások két fordulója között Orbán Viktor önt ajánlotta az MDF–nek közös miniszterelnök-jelöltnek. A dologból aztán nem lett semmi, de ma nemcsak a konzervatívok körében, hanem még a baloldalon és a liberálisok, a zöldek táborában is népszerű, elfogadott szakember. Vállalna kormányfő-jelöltséget?

– Az egy különös történelmi pillanat volt, de csupán lábjegyzet a magyar politika-történelemben. Akkor a Fidesz vesztésre állt, az MDF-nek volt még némi pozíciója, a két erőt Orbán Viktor úgy tudta volna összegezni, ha olyan személyt állít maga helyett miniszterelnök-jelöltnek, aki vagy MDF-es, vagy mindkét pártnak megfelel: ez utóbbi lettem volna én. Aztán néhány óra alatt kiderült, hogy jelöltségemből nem lesz semmi. El kellett tartanom a fülemtől a telefont, mert Dávid Ibolya , az MDF elnöke olyan hangosan mondta el a javaslatról a véleményét. Egyébként sosem vesztettem el a politika iránti érdeklődésemet. Itt is, ahol beszélgetünk, ki van írva, hogy gazdaságpolitikai tanszék, papírom van arról, hogy taníthatom a tárgyat, amiben találkozik a gazdaság és a politika.

A cikk folytatása itt.