Miért utazott a zsidó nejlonzacskóban?

Ez nem egy vicc eleje,  hanem egy valódi kérdés, ami internetezők tízezreit izgatja csütörtök óta. Akkor került ki ugyanis a Redditre, majd onnan a Gothamistre a fotó egy amerikai repülőgépen nejlonzacskóba bújva utazó ortodox férfiről.

Voltak, akik szerint a nőkkel való érintkezést akarta elkerülni, mivel az igazán ortodox zsidók nem vegyülhetnek nőkkel. Az El Al légitársaságot egyszer be is perelte egy női utas, akit a kifizetett helyéről átültettek a gép hátuljába, hogy a mellette utazó ortodox fickónak ne kelljen nő mellett ülnie.

De a zsidó lapok szerint inkább kohanita lehetett. A kohaniták egy olyan előkelő zsidó papi törzs, amelynek tagjai nem érintkezhetnek halottakkal, amit sok rabbi úgy értelmez, hogy nem repülhetnek el zsidó temető fölött. A Cohen az egyik leggyakoribb kohanita családnév.

Az El Al gépein korábban többször előfordult, hogy kohanita férfiak zacskóban akartak utazni. A cég ezért 2001-ben hivatalosan bejelentette, hogy a gépein tilos hermetikusan lezárt nejlonzacskóban utazni. Minden bizonnyal a légitársaságtörténet legjobb közleménymondata az, hogy „repülésbiztonsági okokból lezárt nejlonzacskóban tilos a fedélzetre lépni”.

[via Huffington Post] cink.hu