Külföldre költöztethetik az időjárási portálokat

Akár külföldre is költöztethetik  az ismert hazai meteorológiai portálokat a tulajdonosok az új meteorológiai törvény miatt – írja a Napi Gazdaság.

 

Nem lepte meg a koponyeg.hu és idokep.hu meteorológiai portálokat, hogy új meteorológiai törvényt alkot a kormány, annak a tartalma viszont igen – közölte a Napi Gazdaság.

A koponyeg.hu-nál azt emelték ki, hogy bár súlyos korlátozásnak tartanák, ha megszabnák, ki és milyen feltételekkel adhat előrejelzéseket, rájuk nem lesz komoly hatása, hiszen a tervezet csak a meteorológiai szolgáltatási tevékenységet végzőknél támaszt szigorú feltételeket. Mindazonáltal készülnek a törvényre, és szükség esetén „megfelelő lépéseket” fognak tenni.

Sokkal rosszabbul érintené a változás a lap szerint az idokep.hu-t, amelynek szinte teljes mértékben megszűnnének a bevételei a hazai szolgáltatási piacon, ami magát a céget is veszélyeztetné.

Arra a kérdésre, hogy megoldást jelenthet-e a vállalkozás külföldre vitele, a Napi Gazdaság egybehangzó választ kapott: végső esetben ez jelentheti a kiutat, ám bíznak abban, nem az a jogalkotó szándéka, hogy a magyar kkv-kat a külföldi államoknak ajándékozza az irreális szabályozással.

Még ebben a félévben elfogadhatja az Országgyűlés a meteorológiai törvényt, amely alapján állami monopólium lehet az időjárás-előrejelzés – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára március végén. Illés Zoltán szerint a közösség érdekében végzett feladatokat – mint a meteorológiai előrejelzéseket – nem lehet magánérdekeltségekre, önkormányzatokra bízni, ennek állami feladatnak, állami monopóliumnak kell lennie.

Kitért arra, hogy a magyar állam milliárdokat fizet a meteorológiai adatok összegyűjtéséért, és hogy magánszervezetek nem lehetnek tagjai azoknak a nemzetközi szervezeteknek, amelyek a meteorológiai rendszereket, műholdakat működtetik, mert se pénzük, se tudásuk, se számítógépes kapacitásuk nincs hozzá.