Tojt Mengyi úr nyuszija…

Ki tojja a húsvéti tojást,  avagy mit keres a politika az iskolában?
A fenti címmel tett fel kérdést a testületi ülés végén Pap Zsolt szocialista képviselő a polgármesternek:
Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Képviselő-testület!
„A nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.”
A nemzeti köznevelésről szóló törvény 24. paragrafusának 3. bekezdését idéztem. Teszem ezt azért, mert számomra megdöbbentő eseményről értesültem, olyan szülőktől, akiknek gyermekei a Tiszaújvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat Arany János iskolájába járnak.
Elmondásuk szerint – és ezt azóta több forrásból is megerősítették – a Tiszaújvárosi Tanke-rület oktatási referense munkaidőben – ha tetszik, tanítási időben – húsvéti csoki tojásokat szállított ki az intézménybe, melyeket a tanulóknak osztottak ki. Ez lehetne egy szép gesztus is, csakhogy a tojásokon egy szalag díszelgett, melyen dr. Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő kívánt kellemes húsvéti ünnepeket.
Szerintem ezzel a cselekedettel dr. Mengyi Roland és a tanke-rület vezetése jogszabályt sértett, mert egyértelműen politikai célú tevékenység történt!
Az eset azonban további kérdéseket is felvet:
– Milyen alapon utasította, vagy akár csak kérte fel Mengyi Roland a tankerület vezetését erre a cselekedetre, hiszen nem fenntartója, nem működtetője az intézménynek. Az üdvözlő feliratból egyértelműen kiderül, hogy országgyűlési képviselőként járt el. Kérdezem, megtehette ezt? Kíváncsi lennék, mi történt volna, ha Kovács Tibor, vagy Balla Gergő fordul ilyen kéréssel a tankerület felé…
– A történtek politikai jellegére és a hatalommal való visszaélésre bizonyíték, hogy csak a tankerülethez tartozó iskoláknál tojt Mengyi úr nyuszija, a református iskolában vagy az óvodában nem. Persze, hiszen ott nem élhet vissza hatalmával.
– Elgondolkodtató, és mint említettem törvénysértő, hogy egy köztisztviselőt – a tankerület referensét – ilyen feladat végrehajtására utasíthatnak. Az már csak „hab a tortán”, hogy ehhez a tankerület kisbuszát használta, melyet éppen a közelmúltban adott át önkormányzatunk. Nem ilyen feladatra, hanem a gyermekek utaztatására tanulmányi- és sportversenyekre.
Kérdezem Polgármester Urat – mint az önkormányzat és a tankerület közötti megállapodás szerinti összekötőt – mi a véleménye a történtekről, s kíván-e valamilyen hivatalos lépést tenni az ügyben?
Bráz György polgármester szerint sem volt helyes az eljárás. Önmagában az ajándékozásban nincs kivetnivaló, de nem kellett volna az üdvözlőszalagot ráragasztani a tojásokra. A polgármester információi szerint néhány szülő panaszt kíván tenni a Klebersberg Intézményfenntartó Központnál. Bráz György pedig levélben kér tájékoztatást a tankerület igazgatójától.
Tiszaújvárosi Krónika