Csökken a Jobbik támogatottsága

A biztos pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 41 százalékról 45 százalékra emelkedett, a szocialistáké pedig 17 százalékról 24 százalékra. A Jobbik tábora 19 százalékról 17-re csökkent, míg az Együtt 2014 – PM szövetség biztos szavazóinak aránya 15 százalékról 8 százalékra esett. A Medián márciusi adatai alapján sem a Demokratikus Koalíció, sem az LMP nem jutna be a parlamentbe, a két formáció ugyanis egyaránt két-két százalékon áll.

 

A teljes lakosságot tekintve a változások már sokkal csekélyebbnek tűnnek. A Fidesz az előző havi 26 százalékról mindössze egy százalékpontnyit javított, és 27 százalékra növelte támogatóinak arányát, de az MSZP 3 százalékos javulása már valóban jelentős lehet: a szocialisták támogatása 12-ről 15 százalékra nőtt. Míg a biztos pártválasztók körében a Jobbik támogatottsága csökkent, az összes megkérdezett körében egy százalékponttal több, 11 százaléknyi szimpatizánst szerzett. Az Együtt 2014 – PM szövetség pártolóinak aránya 8-ról 6 százalékra mérséklődött.

A két nagyobb párt szavazótáborának növekedése egyban a választási hajlandóság növekedését is jelzi: Medián szerint kétéves csúcsára, a választani tudó népesség 47 százalékra emelkedett a voksolási részvételüket biztosra ígérők aránya. De a teljes népességnek még mindig több, mint egyharmada, egész pontosan 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a kínálatból egyetlen pártra sem szavazna.