Harminchét ügyben vizsgálódik a NAV, amelyben felvetődött, hogy családok külföldre – főként Kanadába – költöztek, de továbbra is felvették itthon a családtámogatási ellátásokat – írja a Magyar Nemzet.

 

A jogosulatlanul kifizetett juttatások összege megközelíti a tizenhatmillió forintot – mondta a Magyar Nemzetnek Sárközi Alexandra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivője.

Idén eddig négy ilyen ügyben fejezték be a nyomozást vádemelési javaslattal a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói. Az elkövetők két évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

A szóvivő szerint mindenki köteles a családtámogatási ellátást érintő változásokat tizenöt napon belül bejelenteni, különösen, ha a külföldi tartózkodás ideje meghaladja a három hónapot.

Ezzel szemben a külföldre vándorolt családok sok esetben három hónap után is igénybe vették a magyarországi családtámogatást gyermekeik után. A hatóság tájékoztatása szerint több esetben a gyanúsítottak távollétében kénytelen vádat emelni az ügyész, hiszen a családok jelenleg is külföldön élnek.