Szinte mesébe illő eredmény született a közelmúltban a honi iparjogvédelem történetében. Losonczi Áron, a köznyelvben csak üvegbetonnak hívott találmányával megjárta a poklot, ám a nemrég született jogerős bírósági ítélet szerint mégis kiütötte a nála összehasonlíthatatlanul több pénzt és jelentős kapcsolatokat megmozgatni képes német cementipari multit, a HeidelbergCement (HeCe) AG-t. A történet persze bonyolult és nyakatekert, ám a Münchenben tavaly ősszel megszületett bírósági ítélet egyértelműen fogalmaz. Az ipari óriás bitorolta a csongrádi fiatalember találmányát, vagyis a fényáteresztő betont, mert a németek által piacra dobott termék Losonczi használati mintaoltalmának oltalmi körébe esett.

 

A magyar feltaláló kálváriája még 2006-ban kezdődött a HeidelbergCementtel, miután a találmánya nemcsak a hazai, hanem egy csapásra a nemzetközi építőipari életbe is berobbant. A Time magazin például 2004-ben az év egyik legjelentősebb találmányának minősítette az optikai szálak felhasználásával készülő fényáteresztő betont. Ezt követően szakmai elismerések és díjak garmadát szerezte meg a Litracon, s amellett, hogy Losonczit jó pár külföldi konferencián előadóként kérték fel, nagy nemzetközi vállalatok is keresték a kegyeit. Ezek egyike volt a HeidelbergCement AG.

A német óriás képviselőivel rendkívül ígéretesen, bár hosszadalmasan haladtak a tárgyalások. A több mint nyolc hónapos egyeztetéssorozat végén azonban a társaság nem írta alá Losonczival a szabadalmi licenciaszerződést, és továbbállt. Ez önmagában még nem jelentett volna nagy bajt, az már annál inkább, hogy a lényeget „magukkal vitték” a magyar feltaláló csongrádi műhelyéből.  nol.hu