A Városgazda Kft. és a  Közterület- Felügyelet
0-24 óráig megerősített figyelőszolgálatot tart.
Az ünnepi hétvégén a Városgazda 20 fővel, a közterület-felügyelet pedig 30 fővel tart ügyeletet. Készenlétben vannak a polgárőrök is.
Veszélyhelyzet esetén a Városgazda 600 fővel, a Polgárvédelmi egység pedig 300 műszaki mentővel tudja megkezdeni az azonnali védekezést.
A Diósgyőri tűzoltólaktanyában 2 teherautó és két személyszállító van készenlétben.
A Hámori tó elő-apasztásos ürítése folyamatos. Jelenleg -70 centiméteren áll a Hámori tó, de szükség esetén még 20 centivel csökkenthető a vízszint.
A víztermelő telephelyeken is folyamatos, 24 órás a monitoringozás, vagyis a források nyersvizének minőségi változását állandóan mérik. Az ellenőrző rendszer érzékenysége riasztási és kizárási határértékre van beállítva, ami azt jelenti, ha karsztvíz árhullám alakulna ki a Bükkben, a riasztási határérték elérése esetén a szabályzatban rögzített módon fokozott odafigyelést, gyakoribb, hatóságilag akkreditált vízmintavételezést és gyorstesztet alkalmaznak.
Amennyiben bármelyik víztermelő telephely kizárásra kerül, úgy a MIVÍZ Kft. a többi víztermelő telephelyből, az ivóvíztározó medencéiből, valamint más társvízműtől vásárolt ivóvízzel fogja biztosítani a folyamatos vízellátást. A folyamatos vízellátás érdekében a MIVIZ Kft. mindent előzetes intézkedést megtett, a húsvéti időszakban is fokozott készenlétet tart.
– Dobos Tímea szóvivő, M.M.J.V. Polgármesteri Hivatal –