Spiegel beszámol arról, hogy  március 15-én Kovásznán – a magyar diáktársak korábbi nacionalista megnyilvánulása elleni tiltakozásul – nemzetiszínű homlokpántot tett fel az iskolában egy 15-éves román diáklány, aki ezzel hazafias hullámot váltott ki és nemzeti hős lett Romániában. A kormány közben arra próbálja meg kihasználni a hangulatot, hogy vitatott törvényeket vigyen keresztül.
A konfliktust kiváltó ügy igazából banális: vita a fiatalok között egy vidéki iskolában, csak éppen fejre állt tőle egész Románia. A sajtó csaknem kivétel nélkül olyan bátor teremtésként mutatja be a lányt, aki szembeszállt a magyar kisebbséggel. A román nagyvárosokban ezrek részvételével szolidaritási tüntetéseket tartottak. Az alaphang: egy fiatal méltóságot tanúsít egy sokat szenvedett nemzet számára és rendre utasít egy ellenséges kisebbséget.

 

A rendőrség közben névtelen halálos fenyegetések miatt nyomoz, az oktatási tárca különbizottsága a Körösi-Csoma Gimnáziumban tapasztalható állítólagos románellenes jelenségeket vizsgálja.