Ápolási díjra nincs pénz Miskolcon, hazug sikerpropagandára viszont igen. Ezt mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke annak kapcsán, hogy Miskolc közgyűlése úgy szüntette meg március 13-án a 18. életévét betöltött, tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzők támogatását, hogy az eddig arra jogosultak semmiképpen se úszhassák meg anyagi veszteség nélkül az átalakítást.

 

Elmondta: a jelenleg 22.800 forintos ápolási díjat május 30-ig folyósítja Miskolc, június 1-jétől már nem. Minderről a közgyűlési döntést követően levélben értesítette is a polgármesteri hivatal az érintetteket, közölve, hogy akik most még ápolási díjat kapnak, azok a későbbiekben foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülhetnek.

Csakhogy ennek a támogatásnak a feltétele az, hívta fel a figyelmet Gúr Nándor, hogy az igénylő három hónapig együttműködjön az állami foglalkoztatási szervvel, azaz a munkaügyi központtal. A levélbe ugyan ezt beleírták, ám azt is, hogy a támogatásról bővebb információhoz a polgármesteri hivatal egészségügyi és szociális osztályán kap bővebb felvilágosítást az illető.

„Ha a legjobb esetet vesszük, azaz azt, hogy március 18-án kézhez kapta a levelet az érintett, s viharos gyorsasággal még aznap elintézte a hivatalos ügyeket, akkor is legalább 18 napra nem kap majd támogatást júniusban” – jelentette ki a szocialista politikus, hozzátéve: az, hogy március 18-án az érintettek el is tudták intézni az ügyüket, szinte kizárt. A levélben ugyanis nem azt írja a hivatal, hogy emberek, figyelem, a levél kézhezvételét követően mindenki rohanjon a munkaügyi központba, mert minden egyes eltékozolt nappal kevesebb pénzhez jut júniusban, hanem azt, hogy ha bővebb információt akar, menjen a polgármesteri hivatalba. Ahol kivárhatja a sorát, s ahol közlik majd vele, hogy ők nem tudnak semmit tenni, menjen a munkaügyi központba.

Gúr Nándor az eljárással kapcsolatban kijelentette: a magát kereszténynek valló városvezetésbe annyi tisztesség, emberség sem szorult, hogy a támogatás megszüntetését úgy intézze, hogy az amúgy is bajban lévő embereknek ebből ne legyen káruk. Egyébként is jellemző erre a kormányzatra, hogy a segítségre szorulókat elutasítja, s azoknak ad, akik amúgy is jól állnak anyagilag. Példaként felhozta a rezsicsökkentés ügyét. Adataik szerint ugyanis az ország lakóinak legjobban kereső 20 százaléka viszi el a rezsicsökkentésre szánt összeg 50 százalékát.

Elmondta azt is, hogy miközben a város pénzhiányra hivatkozva szüntette meg az ápolási díjat, aközben – mint fogalmazott –„hazug sikerpropagandára” költi az adófizetők pénzét. Önkormányzati pénzből ugyanis óriásplakát-kampányt indítottak, melyben azt sugallják a városlakóknak, hogy mindenféle negatív következmények nélkül csökkent drasztikusan a város adósságállománya. Azzal viszont már nem dicsekszik a plakát – mondta –, hogy nemcsak az adósságállomány csökkent, hanem a város bevétele is. Ráadásul az előző, szocialista városvezetés idején nemcsak a város adósságállománya nőtt, hanem az elnyert pályázati pénzekből indított fejlesztéseknek köszönhetően ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 120 milliárd forinttal a város vagyona is. Ezt sem tüntették fel az óriásplakáton.

Feltüntették viszont a száz százalékos önkormányzati fenntartású Miskolci Városfejlesztési Kft. Miskolcnak építünk című, minden miskolci háztartásba eljuttatott füzetecskéjében, azt a látszatot keltve, mintha az abban szereplő vagyonnövelő fejlesztések a jelenlegi városvezetés érdemei lennének. Ezzel is átverik a miskolciakat – mondta Gúr Nándor –, hiszen a füzetben szereplő beruházások döntő többségére az előző, szocialista városvezetés nyert pályázati úton forrásokat, s indította el a fejlesztéseket. Jellemző példa a Zöld Nyíl projekt, amely ellen az előző ciklusban ellenzéki pártként működő Fidesz még erőteljesen tiltakozott, most pedig, immár hatalmon, saját nagyszerű eredményükként akarják eladni a miskolciaknak.

„Erre tehát van pénz, az emberek hülyítésére, megtévesztésére, de a tisztességes tájékoztatásra, a humánus ügyintézésre nincs. Az MSZP éppen ezért e sajtótájékoztatón keresztül üzeni az ápolási díjat most még megkapó embereknek: azonnal rohanjanak a munkaügyi központba, hogy regisztrálhassák őket, s így minél kevesebb anyagi veszteségük legyen” – mondta Gúr Nándor.

*

Miskolc önkormányzata minden érintettet időben értesített az ápolási díj május 31-ei megszűnéséről és arról, hogy aktív korúak ellátására válhatnak jogosulttá – közölte a polgármesteri hivatal szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Dobos Tímea közleményében kifejtette: az ápolási díj az önkormányzat önként vállalt feladata volt, azt szinte már minden város megszüntette, a borsodi megyeszékhelyen 510 ember vette igénybe. Többségük olyan, az oktatásból kikerült fiatal, aki idős hozzátartozóját gondozza.

Hozzátette, arról is tájékoztatták az érintetteket, hogy aktív korúak ellátására válhatnak jogosulttá, ha az állami foglalkoztatási szervvel legalább három hónapig együttműködtek és az egyéb jogosultsági feltételnek is megfelelnek.

*