A történelem eddigi legnagyobb  kibertámadása miatt világszerte belassult tegnap az internet. A szakértők ennél is komolyabb gondoktól tartanak, ha a hatás elér a banki rendszerekig és email szolgáltatókig.

 

A spamszűréssel foglalkozó Spamhaus genfi és londoni központjait érte ma támadás, ez pedig komoly kihatással volt a teljes internetre. Az ok: rengeteg cég (pl. email- és netszolgáltatók) használja a Spamhaus adatbázisát, a világ spamforgalmának összesen 80 százalékát blokkolják az ő segítségükkel.

A Spamhaus-szűrők kiesése jelenleg is hatással van a nethálózat leterheltségére, világszerte belassult az internetes infrastruktúra. A BBC által idézett szakértők attól tartanak, hogy az eset begyűrűzhet a banki rendszerekbe és az email szolgáltatókhoz is, így további lassulás veszélye áll fenn.

A Spamhaus elleni támadás nem sokkal az után történt, hogy a szervezet feketelistára tette a holland Cyberbunker tárhelyszolgáltató szervereit, miután azt gyanítják, hogy ez a cég ad otthont a spammerek jelentős részének.