Csak a Jóistenen múlik,  hogy a múlt hétvégihez hasonló katasztrófahelyzetekben sikerül-e időben lemenniük az autósoknak a közlekedési útvonalakról – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban tegnap reggel. A miniszterelnök úgy véli, jelentés nélkül is tudja minden magyar ember, hogy jól vizsgázott a katasztrófavédelem. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete azonban homlokegyenest máshogy értékeli a munkát.

„Elhozta magával, vagy Önnél van a belügyminiszter jelentése a katasztrófahelyzetről?” – kérdezte a Kossuth Rádió riportere a miniszterelnöktől tegnap reggel, miután a közvélemény már lassan egy hete várja, hogy kiderüljön, hogyan értékelte Pintér Sándor a mentésben résztvevők munkáját. „Nem mondta, hogy hozzam, ezért nincs nálam, bent van a hivatalomban” – felelte egyszerűen Orbán Viktor. Majd hozzátette: mivel a bajba jutottak „nem haltak éhen, nem haltak szomjan”, a katasztrófavédelem munkájának értékeléséhez a magyar embereknek nincs szüksége a jelentés ismeretére. „Még hogyha egyébként kényelmetlen és talán tragikus érzés is 15-20 órát egy gépkocsiban ülni, de mégis mindenki túlélte” – jegyezte meg a miniszterelnök.

 

Alapvetően másként értékeli a katasztrófavédelem és a kormány munkáját a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ), amely tegnap a Klubrádióban jelentette be, hogy összegyűjtik azokat az e-maileket és üzeneteket, amelyekben a tűzoltók leírták a tapasztalt problémákat és hibákat, és eljuttatják a felső vezetéshez, hogy tanuljanak belőlük. Salamon Lajos, a HTFSZ elnöke szerint nem csak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon (OKF) belüli kommunikációban voltak gondok, hanem a társszervezetekkel való együttműködésben is. A szakszervezeti elnök emellett beszámolt arról, hogy csütörtökön újra levelet írtak a belügyminiszternek és a miniszterelnöknek, amelyben az OKF főigazgatójának, Bakondi Györgynek a menesztését követelik.

A tűzoltók Bakondit mind szakmailag, mind emberileg alkalmatlan parancsoknak
tartják, és hangsúlyozták, ha a főigazgató nem mond le a pozíciójáról, beadják a felmondásukat. A szakszervezet egyik legnagyobb problémája a főparancsnokkal, hogy „Bakondi Tábornok Úr semmilyen tűzoltósághoz, polgári védelemhez, illetve katasztrófavédelemhez köthető szakirányú végzettséggel nem rendelkezik”. Az érdekképviseleti vezető úgy látja, olyan emberek próbálják irányítani a katasztrófavédelmet és a tűzoltóságot, aki még csak most tanulják a szakmát, azokat pedig nem hallgatják meg, akik a „végeken” dolgoznak.

„Ha fölmentünk a sztrádára, onnantól kezdve a Jóisten kezében vagyunk, hogy beleszorulunk-e egy ilyen helyzetbe, vagy pedig időben sikerül lemennünk a közlekedési útvonalakról” – mondta Orbán Viktor, aki úgy véli, a bajokat nem a katasztrófavédelmi főigazgatóság, hanem kizárólag egy dolog tudja megelőzni: ha „józan megfontolás alapján együttműködünk a hatóságokkal”. Azt az ellentmondást azonban már nem oldotta fel, hogy alkalmasint akkor már baj van, amikor együtt kell működnünk a hatóságokkal, így az együttműködés csak csekély szerepet játszhat a megelőzésben.

A miniszterelnök rádióinterjújában azt is kijelentette, hogy a múlt hétvégi hóhelyzetet „elfogadható mértékű kárral úsztuk meg”. Ugyanakkor a Generali Biztosító tegnap közölte, hogy csak náluk összesen 180 milliós lakossági vagyonkár gyűlt össze a közlekedési káosszal összefüggésben. Ha pedig a viharkárokat is idevesszük, több mint egymilliárd forintra becsülhető a havazás és hófúvás miatt keletkezett magánkár összértéke.