Kriza Ákos polgármesternek most már bírósági papírja is van…

dr. Kriza Ákos polgármesternek most már bírósági papírja is van arról: utcája aszfaltozása ügyében hivatalos dokumentumokkal manipulál, s hazudozik. Minderről dr. Varga László országgyűlési képviselő, az MSZP miskolci ügyvezető elnöke és Földesi Norbert, a párt önkormányzati frakcióvezetője beszélt pénteken Miskolcon.

 

A frakcióvezető az aszfaltozási ügyben elmondta: ha dr. Kriza Ákos a 2012-ben elvégzett aszfaltozásról azt állítja, hogy az nem a háza előtt történt, akkor mutassa meg, hol szerepel a beruházás a város tavalyi költségvetésében. Ha netán ott ilyesmit nem talál, akkor azt mutassa meg, hogy a választókerület önkormányzati képviselője, Kovács Józsefné ezt hol szerepelteti a választókerületi fejlesztési alapjában. Tudomása szerint ugyanis sehol, vagyis teljesen nyilvánvaló, hogy nagyon zavaros az ügy, a városvezetés maszatol az általuk is elismert 2012-es aszfaltozás idejével és helyszínével kapcsolatban egyaránt.

Dr. Varga László az önkormányzati tulajdonú Miskolci Városfejlesztési Kft. kiadványáról, a minden miskolci lakásba eljuttatott Miskolcnak építünk című füzetről szólva kijelentette: az abban szereplő beruházások döntő többségére az előző, szocialista városvezetés nyert pályázati úton forrásokat, s indította el a fejlesztéseket. Jellemző példaként a Zöld Nyíl projektet hozta fel, amely ellen az előző ciklusban ellenzéki pártként működő Fidesz még erőteljesen tiltakozott, most pedig, immár hatalmon, saját nagyszerű eredményükként akarják eladni a miskolciaknak. A kiadványban azért próbálnak meg mások tollával ékeskedni, mert saját beruházásokat alig tudnak felmutatni, sőt, amiket „megörököltek”, azok jelentős részét is tönkre teszik. Áll például a Patak utcai mélygarázs építése, a Selyemréti Strandfürdő fejlesztése, a diósgyőri vár funkcióbővítése és rekonstrukciója, vagy éppen a Szivárvány óvoda felújítása. Kijelentette: a hazug kiadványokkal, a szocialisták ellen indított lejárató kampánnyal ezekről a kudarcokról terelné el a figyelmet a városvezetés.

A nemrég kihelyezett, s ugyancsak a város pénzéből finanszírozott óriásplakátokról, melyek azt sugallják a városlakóknak, hogy mindenféle negatív következmények nélkül drasztikusan csökkent a város adósságállománya, dr. Varga László kijelentette: ez is része a hazug önfényezésnek. Azzal ugyanis nem dicsekednek el, hogy nemcsak az adósságállomány csökkent, hanem a város bevétele is. Igaz, az önkormányzat feladataiból is átvállalt az állam, ám közel sem akkora mértékben, amennyi pénzt elvont. Ráadásul – tette hozzá – az előző, szocialista városvezetés idején nemcsak a város adósságállománya nőtt, hanem az elnyert pályázati pénzekből indított fejlesztéseknek köszönhetően ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 120 milliárd forinttal a város vagyona is. Ezt sem tüntették fel az óriásplakáton.

Földesi Norbert számokkal támasztotta alá a dr. Varga László által elmondottakat. Hangsúlyozta, hogy idén 10,7 milliárd forinttal kevesebb a városnak az államtól származó bevétele, mint amennyi tavaly volt. Ami feladatot átvállalt az állam, annak a költsége évi mintegy 6 milliárd forintnyira rúg. A maradék közel 5 milliárd feléből Miskolc simán törleszthette volna a korábbi adósságszolgálatát, s még mindig maradt volna 2–2,5 milliárd a város költségvetésében.

A szocialisták szerint jól mutatja a Fidesz felfogását, hogy kátyúzásra, csapadékvízelvezető-rendszer, vagy parkolók építésére nem, vagy alig fordítanak pénzt, de sikerpropagandára, a hazugságokat, részigazságokat tartalmazó kiadványokra és plakátokra, a dr. Zsiga Marcell házához vezető út felújítására, dr. Kriza Ákos alig használt utcájának aszfaltozására viszont igen.