Csiszár Miklós jegyző a minap.hu-nak elmondta: a város mögé állt a rendezvénynek, az ezzel kapcsolatos nyilatkozatok nyilván a szerződéskötéseket is segítették. Mint megtudtuk, ingyen biztosították a fesztivál számára a közterek, utak, parkolók használatát. Az MVK díjmentesen végezte a forgalomterelést, megmaradt a karácsonyi díszkivilágítás, a fesztivál ideje alatt megerősített állománnyal működött a közterület-felügyelet, a Városgazda Kft. pedig ingyen végezte a takarítást. Szakhatósági engedélyekkel, nyilvános mellékhelyiségek biztosításával is támogatták a rendezvényt – a város összességében mintegy 131 millió forint értékű támogatást nyújtott.  

 

A fesztivál alapítója, tulajdonosa ugyanakkor a jegyző elmondása szerint nem tett eleget korábban szándéknyilatkozatban rögzített vállalásának, az önkormányzattal közös szervező társaság létrehozására. Így a szándéknyilatkozat azon vállalása sem valósult meg, hogy aláírását követően, a fesztivál szervezéséhez szükséges kötelezettségvállalások tartalmát a felek közösen határozzák meg, és hagyják jóvá.

Kérdésünkre, hogy ez a gazdasági társaság a mai napig miért nem jött létre, Rózsa Edit, a fesztivál alapítója március 12-ei sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: legfontosabb számukra az, hogy a Kocsonyafesztivál Miskolcon maradjon, és civil legyen, „ne lehessen átruházni se üzleti, se politikai köröknek”. (Információink szerint ugyanakkor a fesztivál árusaival, kiállítóival a szerződések többségét a szegedi illetőségű Ördögszekér Bt. és a budapesti székhelyű Eurocom Kft. kötötte – a szerk.)

Rózsa Edit véleménye szerint „komoly szakmai munkának kell megelőznie” a gazdasági társaság létrejöttét, melyet gazdasági szakemberek és jogászok is megvizsgáltak.

Arról, hogy a Kocsonyafesztivál idén mennyi pénzből gazdálkodott, mekkora volt a pályázati, szponzori bevétel, milyen összeg folyt be a bérleti díjakból, Rózsa Edit munkatársunk ismételt érdeklődésére sem közölt részleteket. Annyit mondott el, hogy a bevételeket a kiadásokra költik, és a fesztivál nem jöhetne létre, ha a bevételek nem fedeznék a költségeket. Hozzátette mindenesetre, a fesztivál költségvetésének megállapításához szükséges, hogy „a felek megadják a tételes elszámolást és tájékoztatást”. Állítása szerint az Agrármarketing Centrumtól és a Nemzeti Kulturális Alaptól is várnak még pénzt, utóbbitól mintegy 7 millió forint átutalásában reménykednek.

Kriza Ákos nem vett részt Rózsa Edit fesztiváligazgató a Kocsonyafesztivált értékelő sajtótájékoztatóján, ahol a város kulcsát is vissza kívánták adni a szervezők.

Mint közleményében írja: hivatalos e-mail címére nem érkezett megkeresés Rózsa Edittől, a Kocsonyafesztivál alapítójától, szervezőjétől arra vonatkozóan, hogy egy sajtótájékoztató keretében szeretné visszaadni a város kulcsát.

„Hivatalos megkeresés birtokában sem lettem volna jelen a sajtótájékoztatón két ok miatt: tekintettel a fesztivált rendező végletesen megrendült gazdasági helyzetére, továbbá úgy vélem, hogy a rendezvény a szocialista párt városmarketingnek álcázott politikai kampánynyitánya. Véleményem szerint ugyanis a Kocsonyafesztivál szervezői által útjára indított civil kezdeményezés nem más, mint az adósság koalíciójának, az MSZP–DK– Együtt 2014 miskolci összefogásának politikai fedőszerve” – fogalmaz közleményében Kriza Ákos, jelezve, hogy a város kulcsát egy előre egyeztetett időpontban várja vissza hivatalába.  minap.hu