Hitel az adófizetők pénzéből.
Mi a különbség a szociális segélyezés és devizahitelesek maradék hiteleinek átvállalása között? Semmi. Mindekettőt az adófizetők pénzéből fizeti az állam. Mr Prezident államadósság csökkentésről volt szó választások előtt, nem pedig növelésről. A portfolio.hu Devizahiteles mentőcsomag: Svájcból kér segítséget Matolcsy? címmel ír a témáról.
A Magyar Nemzet és a Népszabadság is ír arról, hogy: akik 90 napon túli tartozással rendelkeznek a pénzintézetek felé, azoknak segít az állam, tehát a bankoknak nem fizetők, akik több mint 100 ezren vannak. (Jó sok naív ember volt néhány évvel ezelőtt.)
Erről, azaz, hogy mi vezetett a „devizahitelezés-rendszerének” becsődöléséhez és ki a felelős érte 2011-ben a miniszterelnök vizsgálatot is kért a nemzetgazdasági minisztertől. Ahol a Járai és a Simor féle MNB-t, mint a kockázatos piaci környezet létrehozóit részben felelősnek kiáltották ki. De természetesen EMBER NEM TEHETETT RÓLA! Ahogy levonták a következtetést a VÁLSÁG a hibás.:-) Nesze semmi, fogd meg jól. Szóval nincsenek felelősök. Lapítanak mint szar a fűben és közben mind a mai napig tömik a zsebüket. (Izland, Izland világíts példáddal!) Vajon a jogállamban csak annyi számít, ha valamit nem tiltanak a jogszabályok azt szabad? Vagy van olyan lelkisimeretszerűség is? A tények azt mutatják Budapesten nem érdekli az urakat és a hölgyeket mindez.
Ha valaki „komoly” pénzügyi szakember, de még ha csak „félkomoly” akkor is tudhatta, hogy a 2001-es csúszóleértékelés eltörlése, és a 2008-as rugalmas árfolyamrendszer bevezetése után mi fog történni a devizaárfolyamokkal,-hitelekkel. Az Euro bevezetése, pedig egyre messzebb került. Miért fizették az elemzőket? Így én is bármit jósolok Uraim!
Lássunk egy példát. Amíg volt a 15%-os árfolyamküszöb, világos volt, mint a nap hol avatkozott be az MNB. Miután eltörölték a forint bármerre elindulhatott. De ha egy kapitalista „pénzeszsák” fejével kezdtem volna gondolkodni (pl. egy külföldi pénzintézet) akkor mi történhetett?
Van akinek oda tudtam adni a pénzem szép kamatra, és közben előre nem kellett rögzítenem, hogy mennyi lesz az a fix végöszeg (ilyen volt annó a jogi és piaci szabályozás Magyarországon), amit az adósnak meg kell téríteni (az adós egy biankó csekket írt alá…). Az adós azt hitte, hogy biztos erősödni fog a magyar deviza és neki kevesebbet kell majd törlesztenie. Persze tudjuk, jól nem a kicsi írja a nagy történetét…Tehát nem így lett.
Ismétlésként még egyszer: felelős NINCS! Az állam fizet. Azaz, hogy az adófizetők. Magyarország a felelősök nélküli ország.
Azt rebesgetik az ország devizatartalékának terhére menne a hitelek kiváltása. Tehát adófizetői pénzből. Jó felőlem mehet, csak kíváncsi leszek majd arra, ha egyszer én kerülök bajba nekem fog-e valaki segíteni?Addig is az államadósságot meg tessék csökkenteni azt ígértétek!