De szép is ez, Feleim! 15 hónappal  a választás előtt Miskolcon már látszik milyen kampányunk lesz. Bemelegítés vagy főpróba? Döntsétek el magatok. Az viszont biztosnak látszik, hogy a 2014 Legnagyobb Hülyéje címért öldöklő közdelem és sugárban hányás várható a szocik, a Fidesz és a Jobbik között, amit itt ott zöld turhagombóccal fog az LMP színesíteni, ha egyáltalán eljut odáig.

Acélvárosban manapság a szocik nyitottak mazochista frontot és azt élvezik, ha Bayer Zsolt pofozza fel őket. Sajnos ezúttal teljes joggal, tegyük hozza akkor is, ha Jobbikhelyettmajdénbeszélek Zsoltit egy kreténnek tartjuk. Mert az mégse legyen viccből sem, hogy a Gyöngyösi listázása ellen tüntetők pár héttel később ugyancsak listázásra szólítják föl a Kriza Ákos polgármestert. Akkor sem ha arra kíváncsiak, Kriza, a komák, sógorok és egyéb rokonok önkormányzati szálláscsinálója hány atyafit gyűjtött maga köré. Nem tudom, hogy ehhez elsősorban szocinak, mazochistának vagy hülyének kell-e lenni, de tény, nagyobb öngól ettől kevés van. A helyi LMP – igen, van ilyen – haladéktalanul kifejezte megdöbbenését, ami remek meg minden, csak az a kár, hogy a következő eseményeket – eddig – elfelejtették kommentálni.

Mert éppen lenne mit.

Szombaton megérkeztek a városba a Kanadai kormány üzenetét hordozó plakátok, az interneten pedig már olvasható az új menekültügyi rendszer tájékoztatója. Nem tették meg a Jobbiknak azt a remélt szívességet, hogy csak a cigányokra és csak ránk hivatkozva indokolták, mi is csak egyike vagyunk a felsorolt országoknak. Nem is indokolt ez 100%-ban, ugyanis nem csak romák, hanem magyarok is megpróbálkoztak odakint szép számmal. De azért álságos és felesleges szemforgatás lenne úgy tenni, mintha nem tudnánk: a kitelepülők között sok a roma, akik nem jó hírünket keltik a nagy pocsolya túloldalán, és ha Kanadának kicsit elege van, azt bizony meg lehet érteni. Ezzel pedig elérkeztünk megint oda, hogy kirobban a vita a rendszerint túlzásba eső jogvédők és a Jobbik, meg a Kriza Ákos és Bayer Zsolt féle kampányfideszesek között, aminek kimenetele rosszabb képet fest rólunk a kifogásolt kivándorlóknál is.

Mert lássuk be, azért a Kanadai követségen elég nagyot néznek majd ha meglátják, hogy Miskolcon a város romák által sűrűn lakott részéhez legközelebb eső – a Vasgyári piac sarkán – óriásplakátjukat szorgos Lópici Gáspárok hatástalanították, éppen csak egy árulkodó csücsköt hagytak ki.

Ráadásul ha egy kicsit beljebb merészkednek az Andrássy úttól a számos utcák környékén arról is meggyőződhetnek a saját szemükkel, hogy a romáknak menekülni éppen van honnan, és ha csak Bayer állatos cikkét olvassák mindjárt megvan a miért is.

Az ilyen látványért nem kell Hétesig menni, elég Miskolcon a kettes villamosra felülni és a Piac után a jobbra kicsodálkozni az ablakon, ha a gyalogláshoz kevés lenne a bátorság. Nem tudom Kriza Ákosnak életében sikerült-e egyszer is barangolni ezen a környéken, de az biztos, hogy a plakátok hírére haladéktalanul kijelentette: ide cigány haza ne jöjjön. Lehet csak nekem visszás, ha egy 1990-ben Erdélyből áttelepült ember kíván önhatalmú ki-bevándorlási atyaistent és Lópici Gáspárt játszani, de azt gondolom, hogy akit az anyaország befogadott az -pláne politikusként – gyorsan vegyen vissza ebből a mócföldi tempóból, és legyen sokkal szerényebb a ki hol telepedhet le, és térhet haza kérdésekben. Édeskevés a kampány fészekrakózás is akkor, mikor a város közepe a kelet-nyugati főúttól néhány száz méterre így néz ki.

Érdekes taktikát választott viszont a Jobbik. Ők is az óriásplakát erejében hisznek, és nem tudni milyen ötlettől vezérelve teleragasztották a környéket ezzel:

Szerintem eltévesztették a házszámot, vagy a kort, időt, valamit, mert a környékre kirakott plakátokkal jórészt a romákhoz szólnak. Most akkor vagy nem ismerik Miskolcot annyira, mint hiszik magukról, vagy célzottan a romáknak is szól az üzenet, miszerint szavazz ránk, ha kell még a gatyád. Innentől viszont kíváncsi leszek a reakciókra, mennyire fogja a Jobbik visszhangozni az ide aztán cigányt egyet se! – vonalat, mert az lesz számukra a teljes zsákutca: az itthon lévő „cigánybűnözők” szavazata az kéne, de haza ne jöjjön senki.

Érdekes, hogy van nekünk mindenféle romaprogramunk, most már európai és kísérleti is, éppen csak látszatja nincs semminek. Az Orbán kormány egyetlen észrevehető és maradéktalanul támogatható intézkedése az iskoláztatáshoz kötött segély, ami számszerű eredményeket hozott a hátrányos helyzetűek iskolalátogatási hajlandóságában. De itt aztán megálltak, mintha minden el lenne intézve ennyivel. Pedig támogatható és fejleszthető eredményes modell éppen lenne, csak valamiért ennek a kormánynak is fontosabb, hogy a romákat egyrészt láncszavazásra és békemenetelésre használja, másrészt szándékosan benne hagyja a cigánykártyát a hogy nyúljunk szavazókat a Jobbiktól pakliban.

Emlékszünk mit mondott Bayer, ugye? Ne a Jobbik tematizáljon. Na, ezt kell szem előtt tartani. Nem csak a romáknak.