Az elnyert támogatás jelentős részét a Hunyadi utcára költötték, ahol vadonatúj elvezető árkot, valamint új járdát építettek. Az ott élők szerint viszont teljesen feleslegesen. A településrésznek ugyanis nem az volt a problémája, hogy a Hunyadi utca vize nem tudott elfolyni, hanem az, hogy a már említett csomópontban, a domb alján megállt a csapadék. Ráadásul – mint mondják – a Hunyadi utcán korábban nem is igen folyt víz (noha volt elvezető árok), mert a dombra épült utca tetején, a buszfordulónál, az erdőből érkező vizet egyből a Hunyadi utcával párhuzamosan folyó patakba vezették. „Ki kellett volna kotortatni a patak medrét, az átereszeket rendbe tenni, s akkor nem lenne itt baj” – állapították meg többen is, amikor a beruházásról faggattuk őket.

 

Panaszaikat tovább sorolják. Azt mondják, senki sem kérdezte őket a beruházásról, odamentek a munkások, s elkezdték az árok ásását. Elbontották a portákat az úttal összekötő kapubeállókat, az árkot az aszfaltozott út rovására beljebb helyezték. Az út így keskenyebb lett, egyes szakaszokon egy busz és egy autó már nemigen fér el egymás mellett. Az új kapubeállókat viszont keskenyre építették, akinek szélesebb kellett, az vásárolhatott magának plusz betonszelvényt, darabját 12 ezer 700 forintért. Volt, akinek kettő is kellett a már beépített négy mellé.

Mély a betonlapokkal kirakott új árok is (van, ahol 120-130 centis), az idősek aggódnak, hogy télen, a csúszós járdán, vagy akár sötétben valaki majd jól beleesik, eltöri kezét-lábát. Merthogy korlát sincs, a járda mellett közvetlenül tátong a mélység (mondják az emberek, ha már így alakult, az lenne az igazi, ha teljesen lefednék az árkot). A csapadékvíz-elvezetőt és a portákat elválasztó új járdának még az is a baja, hogy magasabbra sikerült építeni, mint a porták kijárata, emiatt aztán a kapuban több helyen megakad a porta felől érkező víz, egyszerűen nem tud befolyni az árokba. Aki teheti, megoldja az elvezetést, csak hát ez munkával, anyagköltséggel jár. Nyugdíjas, idős emberek laknak ott, nem egyszerű a dolog.

A beruházás kezdete óta a busz sem jár fel a Hunyadi utca tetején kialakított buszfordulóhoz, mert az árokásáskor összegyűlt földet ott deponálták. Igaz, hogy azt azóta már elszállították, de ott maradt egy sáros réteg, a busz beleragadna, ha felengednék. „Annak mindenki örülne, hogy fejlődik a falu. De egyszer csináljanak már meg valamit normálisan!” – fakadt ki az egyik asszony, aki pont a buszforduló környékén lakik, így neki most már végig kell kutyagolni a hosszú utcán, ha busszal akar menni valahova.

Danada János polgármester szerint viszont az önkormányzat jó szándékkal, az emberek érdekében indította el a beruházást, s nincs is itt semmi baj. A buszfordulóról hamarosan eltúrják a sarat (úgy tudjuk, azóta a munkát már meg is kezdték), addig is igazán járhatnak gyalog a Hunyadi utcaiak, más utcákban élők is így tesznek. Tavasszal egyébként is újraaszfaltozzák az egész Hunyadi utcát, s azokon a szakaszokon, ahol a busz mellett az útszűkület miatt nem fér el más jármű, a KRESZ szerint, elsőbbségadási kötelezettséggel oldják majd meg a problémát. A Hunyadi utcai új csapadékvíz-elvezetőre szerinte igenis szükség van (ezt, mint mondja, geodéták mérték ki), hiszen az új elvezető övárokként funkcionál, összegyűjti például a Hunyadi utcával párhuzamos utcákról, a Széchenyi és az Iskola utcákról érkező vizet is. Plusz a talajvizet.

A polgármester elismerte, hogy a patakmedret valóban ki kell tisztítani, de az a vízügyi igazgatóság hatásköre és feladata, csak remélni tudja, hogy a munkát minél hamarabb elvégzik. Az árok mélységével kapcsolatban megjegyezte, hogy minden a szabványok szerint készült, akárcsak a járda. Ez a magyarázata annak, hogy az új csapadékvíz-elvezető elvett az útból egy kisebb részt, hiszen a korábbi 60 centis járdaszélesség a duplájára nőtt. Arra, hogy az idős emberek szerint balesetveszélyes az elkerítetlen és lefedetlen mély árok, azt válaszolta: „nem feltétlenül az árok szélén kell mennie annak, aki szédülős”. eszakonline hu