Behoznák a városba a miskolci mélyszegényeket

 Miskolc pályázott a komplex telepprogramra, amellyel 150 millió forintot nyerhet arra, hogy a szegregált telepeken élőket alkalmassá tegye az integrálódásra. Az összeget megnyerte Miskolc, januártól indulhat is a projekt.

„Tulajdonképpen a telepeken és a város más részein élők közti falat próbáljuk lebontani” – ezt már Kovács Kamilla mondta a boon.hu-nak aki a Regionális Civil Központ (RECIK) Alapítványon belül ennek a programnak a szakmai vezetője. Az önkormányzat finanszírozásában már elkezdődött a lyukóvölgyi közösségi ház építése, a projekt keretében pedig berendezés, sporteszközök kerülnek az épületbe.
Kovács Kamilla azt is elmondta: jelenleg a munkatársak kiválasztása zajlik, illetve a támogatási szerződés megkötése is folyamatban van. Január 1-től megkezdi működését az úgynevezett Csillagpont, a Gulya-kúti trafóház melletti épületben, ahol jelenleg a családsegítő is működik. Itt mosási-, tisztálkodási lehetőségük is lesz a programban résztvevőknek, illetve tanulószoba is várja majd a gyerekeket.
A program szakmai vezetője elmondta: január elején választják majd ki azt a száz embert, akik 2 évig részt vehetnek a programban. „Elbeszélgetés, motiváltság alapján döntünk, de minél több gyereket szeretnénk bevonni” – tette hozzá.
Mit tanulnak a résztvevők? „Több egyéni fejlesztési lehetőségre lesz mód, például felnőtteknek 7-8 osztályos felzárkóztató képzésekre. Ezen belül azokat segítjük majd, akik nem végezték el a nyolc osztályt. Őket önkéntes pedagógusok oktatják, és a végén vizsgát is tehetnek. Illetve betanított munkásokat is képzünk: festőket, kőműveseket, betonozókat, kertimunkásokat. A lényeg, olyan képzést nyújtsunk, amit, ha nem is tudnak elhelyezkedni, de a ház körül tudnak majd hasznosítani” – válaszolta.
Telepen kívül
És azt is megtudtuk, a képzések nagy része a telepen kívül lesz, hiszen fontos, hogy ezek az emberek kimozduljanak onnan. Illetve olyan programokat szerveznek majd, ami odavonzza a város lakóit. A program nagyon fontos eleme az is, hogy nemcsak egyes területeket érinti, hanem összetetten foglalkozik a szociális, egészségügyi, lakhatási, oktatási, foglalkoztatási problémákkal. boon.hu