Elragadtatta magát a szerbekkel  szemben Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter egy prágai könyvbemutatón, s az erről készült felvétel felkerült az internetre is.

 

A rendezvényen szerbek egy csoportja tüntetni kezdett a politikus ellen, akit háborús bűnösnek neveztek a NATO koszovói beavatkozásában játszott szerepe miatt. Amint filmfelvevő géppel a kezükben közel értek hozzá, Albright elvesztette a türelmét, kiutasította őket, és ekkor hagyták el ajkait az „undorító szerbek” szavak.

A politikus a Prágai tél című, személyes visszaemlékezéseket tartalmazó könyvét mutatta be Prágában, szülővárosában. Az incidens október 23-án történt. A YouTube-on közzétett képes beszámoló szerint a Vaclav Dvorak cseh filmrendező vezette Koszovói Szerbek barátai nevű csoport egy filmet vitt neki Az ellopott Koszovó címmel, és feliratokkal is tiltakoztak ellene. A NATO-bombázás szerb áldozatait ábrázoló egyik plakátot alá is akarták íratni vele, de ő félresöpörte a papírt, és ekkor jött ki a sodrából 

Bill Clinton amerikai elnök kormányzatában Albright volt a külügyminiszter a boszniai és a koszovói háború alatt, és vannak, akik szerint az ő nyomására avatkozott közbe 1999-ben a NATO légiereje, amikor humanitárius válság alakult ki az azóta függetlenné vált tartományban. A Time Magazin akkoriban „Madeleine háborújának” nevezte a szerb haderőre mért légi csapásokat.

Albright már a II. világháború előtt megismerkedett a szerbekkel: gyerekként egy ideig Belgrádban tartózkodott, ahol édesapja diplomáciai szolgálatot teljesített. A szerbek azért sem szeretik, mert az általa vezetett Albright Capital Management nevű társaság szeretné felvásárolni a PTK koszovói távközlési társaságot, az ország egyik legeredményesebb cégét