Évek óta közel ezer ember jár  ki hetente vérplazmát adni Bécs környékére. Először alkalmanként 15, ma már 20 eurót fizetnek nekik, az ötödik alkalom után újabb juttatás jár.

 

A pénzt nem a vérplazmáért kapják, hiszen annak az Európai Unió szabályai szerint nincs, nem is lehet piaci ára. Az utazási költséget, a kiesett időt viszont megtéríthetik a donoroknak. Az első, két-három évvel ezelőtti nekibuzdulás után az utazási kedv némileg lecsengett, az egyik szervező cég honlapján szünetelteti is a kirándulással összekötött buszos vérplazmaadó túrákat. Korábban a főváros pályaudvarairól indultak a járatok, amelyek megálltak Tatabányán, Győrben, Mosonmagyaróváron vagy Sopronban, ott is összegyűjtötték a jelentkezőket.

A magyar iroda persze pénzt kért az utaztatásért, a szervezői munkájáért pedig az osztrák plazmaközpont fizetett neki. Újabban kisebb csoportok mennek, egy-egy autónyi ember vág az útnak. Aki már többször is odanyújtotta a karját a bécsi plazmaközpont többnyire magyar személyzetének, abból előbb-utóbb szervező is lesz. Minden új donorért harminc euró üti a szervező markát, feltéve, ha az újonc legalább három alkalommal ad plazmát. A szervezők egyike – Győr-Moson-Sopron megyében élő diplomás, ám állástalan fiatalember – úgy számol: amennyiben havonta négyszer donor lesz, s szervez tíz új embert, akkor 380 adómentes eurót keres.

Általában egyetemistákat, pályakezdő munkanélkülieket tud rávenni a plazmaadásra. Egészséges felnőtt nőtől – kivéve a szülés utáni fél évet – és férfitől egyébként hetente vehetnek vérplazmát, melyet az emberi szervezet 72 órán belül pótol. A plazma fehérjékből áll, fontos gyógyszerek alapanyaga. Egy donor évente összesen legfeljebb 33 liter plazmát adhat. Bécsben megvizsgálják a jelentkezőket, első alkalommal nem is adhatnak vért, de a húsz eurót megkapják-írja a nol.hu