A Nézőpont Intézet a Heti Válasz megbízásából október 24-26. között készített közvélemény-kutatást, amiből az derül ki, hogy Bajnai Gordon október 23-ai bejelentése után pár nappal átlépte a parlamenti bejutáshoz szükséges küszöböt az Együtt 2014 Mozgalom. A kormánypártokkal a választásra jogosultak 36 százaléka szimpatizál, míg a Magyar Szocialista Párttal 12 százalék, a Jobbikkal pedig 11 százalék. Bajnai Gordon mozgalma nem módosított az egy éve változatlan erőviszonyokkal jellemezhető nagyobb pártok versenyén.

 

Egy most vasárnapi választási szituációban a magyarok 5 százaléka jelezte, hogy Bajnai Gordon pártjára szavazna a Nézőpont szerint. Az új politikai formáció megjelenésének rövid távú vesztese a Lehet Más a Politika és a DK, előbbivel az összes megkérdezett 3 százaléka, utóbbival pedig mindössze 2 százaléka szimpatizál saját bevallása szerint. A Nézőpont Intézet előző kutatása szerint a felnőtt magyar lakosság 32 százaléka szimpatizált a Fidesz-KDNP-vel, 12 százaléka az MSZP-vel, 10 százaléka a Jobbikkal, 5 százaléka pedig akkor még az LMP-vel. A formálódó szövetség tehát egyrészt a Bajnai-szkeptikus LMP táborát bizonytalaníthatta el, valamint az eddig rejtőzködők csoportját bátoríthatta fel.

Az összes megkérdezett 46 százaléka biztosan regisztrálna korábban, és részt venne most vasárnap egy parlamenti választáson. Körükben 46 százalékos a kormánypártok támogatottsága, 15 százalékos a szocialistáké, 13 százalékos a Jobbiké, 6 százalékos pedig az Együtt 2014-é. A november közepén kongresszust ülő Lehet Más a Politika Schiffer András leköszönése óta többször került a parlamenti bejutási küszöb alá, most viszont újra a jövőbeli létezését meghatározható döntés előtt áll, ha a tendencia Bajnai Gordon formációjának köszönhetően hosszabb távon is csökkenést mutat (most vasárnap a regisztrált szavazók 2 százaléka voksolna az LMP-re).

Századvég: Orbán 26, Bajnai 15
Szerdán látott napvilágot a Századvég október 24. és 29. között, ezer felnőtt megkérdezésével készült felmérése is. Eszerint a választók 26 százaléka Orbán Viktort, 15 százaléka Bajnai Gordont, 5 százaléka Mesterházy Attilát míg 3 százaléka Gyurcsány Ferencet látná szívesen Magyarország kormányfőjeként. A megkérdezettek 23 százaléka valaki mást képzelne el a miniszterelnöki pozícióban, a bizonytalanok aránya pedig ebben a kérdésben 20 százalékos volt.

A felmérésből az is kiderül, hogy a pártok erőviszonyaiban nem látható jelentős változás: a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 21 százalékos, az MSZP pedig 13 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 6, a Jobbiké 9 százalékos. A Demokratikus Koalícióra a lakosság 2 százaléka adná a szavazatát. A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz 40, a szocialisták 29 százalékon állnak. 19 százalékuk voksolna a Jobbikra, 7 százalékuk az LMP-re, a Demokratikus Koalíciót pedig 3 százalékuk juttatná be a parlamentbe.

A válaszolók 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó voksoláson, vagyis nem változott a választási aktivitás egy hónap alatt. A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya azonban kis mértékben emelkedett: jelenleg 47 százalékos.