ÉLETVESZÉLYBEN A TŰZOLTÓK?

Elrontott méret, hibás főigazgató-helyettesi utasítá s, a tűzoltói munkához vélhetően alkalmatlan anyag: itt az új, egységes rendészeti ruházat.
Tollár Tibor tű. dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese a tűzoltók részére október 8-tól elrendelte a 10M gyakorlóruházat viselését.
Az október 5-i keltezésű, valamennyi szervezeti egységnek szóló levél szerint „a hivatásos katasztrófavédelmi szervek állománya részére a 10M egységes rendészeti gyakorlóruházat viselését a katasztrófavédelmi szervek objektumaiban, illetve külső területen végzett szolgálati tevékenységekre, ellenőrzések végrehajtására” el lett rendelve. „A hivatásos katasztrófavédelmi szervek objektumain kívül a fekete gyakorlóöltözet a tűzoltó beavatkozói állomány a tűzoltó bevetési védőruha alatt, a teljes személyi állomány a nagyfokú szennyeződéssel, vagy a ruházat jelentős mértékű kopásával járó munkavégzés során viselheti”.
A tűzoltókat mindez hidegzuhanyként érte. Először is azért, mert csak egy garnitúrával rendelkeznek a ruhából, a gyártás során pedig a méreteket elrontották, sokan jóval nagyobbat kaptak a kelleténél. Másfelől a pénteki információ számos helyre csak hétfőn jutott el. Bizonytalanságot keltett a levél megfogalmazása is, mert szó szerint véve a vonulós tűzoltóknak a laktanyában az új ruhát kell hordaniuk, riasztáskor pedig átöltözniük feketébe, és arra húzniuk a védőruhát.
Volt olyan megyei igazgató, aki Tollár Tibor amúgy egyértelmű utasítását kőkeményen végre is hajtatta: a vonulós tűzoltóknak hétfőn reggel a kék ruhában kellett megjelenniük. Ennek ellenőrzésére a parancsnokságokon még a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatot is bevetette.
A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) a gazdasági főigazgató-helyettesnek jelezte a problémát, s mint kiderült, Tollár Tibor nem is úgy gondolta, ahogy írta. A helyzet tisztázása érdekében újabb levél született, amely már egyértelműsíti, hogy a vonulós tűzoltók továbbra is hordhatják a régi, fekete gyakorlót laktanyán belül, és riasztáskor laktanyán kívül is.
Életveszélyben a tűzoltók?
A Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete az öltözékkel kapcsolatban annak anyaga miatt aggódik. Varga Ferenc tű. ezredeshez, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójához intéztek ezért írásban több kérdést. A szakszervezet kíváncsi lenne arra, hogy 65% kevert műszál anyagú öltözék megfelel-e az Országos Tűzvédelmi Szabályzat azon rendelkezésének, miszerint „A” és „B” tűzveszélyességi osztályba tartozó építményben, helyiségben, veszélyességi övezetben olyan ruha, lábbeli és eszköz nem használható, amely gyújtási veszélyt jelenthet.
Az FTSZ az egyéni védőeszközök követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról szóló, 18/2008. (XII. 3.) SZMM-rendeletre is felhívja a figyelmet. E szerint a „robbanásveszélyes környezetben való használatra szánt védőeszközöket oly módon kell tervezni és gyártani, hogy ne lehessenek villamos, elektrosztatikus eredetű vagy valamely ütközésből fakadó ív vagy szikraképződés okozói, amely képes meggyújtani a robbanóelegyet.”
A szakszervezet Varga Ferenctől várja a választ, hogy a 10M egységes rendészeti gyakorló öltözet megfelelő biztonságot nyújt-e a hatósági és iparbiztonsági területen dolgozó, valamint a vonulási kötelezettséggel bíró állománynak.

 

Lánglovagok.hu