A jobb közbiztonságért demonstrál t a Jobbik Gyöngyösön. A több tucat tüntető előtt Vona Gábor pártelnök a cigányságot kritizálta, amely szerinte nem akar integrálódni, majd közölte: az integrációt követelő uniós politikusok vigyék inkább magukkal a cigányokat Brüsszelbe.

 

Néhány tucat tüntető részvételével tartott demonstrációt pénteken a Jobbik a Heves megyei Gyöngyösön. Az „Összefogás a közbiztonságért” címmel rendezett demonstráción Vona Gábor pártelnök arról beszélt, hogy a cigányok szerinte nem akarnak integrálódni a magyar társadalomba.

Vona közölte: pártja csak annak alapján tesz különbséget az emberek között, hogy „ki építi, és ki rombolja az országot”. Akik rombolják, azok a politikus szerint „mehetnek a börtönbe vagy abba az európai uniós tagállamba, ahol szívesen látják őket”. Azokat a brüsszeli politikusokat pedig, akik „integrációra oktatnak minket”, arra bíztatta, hogy „vigyenek magukkal Brüsszelbe vagy háromszázezer cigányt, integrálják, és csak utána adják vissza őket”.

A Jobbik Vona szerint nem rasszista, de szerinte Magyarországon a cigányság nem kíván integrálódni, hanem arra rendezkedett be, hogy segélyekből és törvényen kívül éljen. Hozzátette: a helyzet hónapról hónapra rosszabb, és Gyöngyös emiatt egyre élhetetlenebbé válik. Ezért a tüntetésen a párt szimpatizánsai városőrség vagy csendőrség, illetve a romák által lakott Duránda városrészben rendőrőrs felállítását követelték.

A tüntetésen felszólalt Ludányi Zoltán is, akit az Új Magyar Gárda Heves megyei kapitányaként mutattak be. Ő az MTI tudósítása szerint „embernek nem nevezhető fajnak” titulálta a cigányságot, és közölte, hogy szükség esetén Gyöngyösön is úgy lépnek fel ellenük, mint korábban Gyöngyöspatán vagy Cegléden.