Nem kíván vásárolni magyar  államkötvényeket az Azerbajdzsáni Állami Olajalap (SOFAZ) – adta hírül a vállalat a honlapján keresztül. A hvg.hu a Molhoz közel álló forrásból hétfőn este úgy értesült, hogy a magyar olajtársaság sem szándékozott ellentételezésként több milliárd eurós beruházásba kezdeni Azerbajdzsánban.

 

Az Azerbajdzsáni Állami Olajalap honlapján hétfőn este rövid hivatalos hírt tett közzé, melyben cáfolja, hogy a vállalat magyar államkötvénybe vagy más pénzügyi eszközbe kívánna fektetni. A SOFAZ a hamis információ helyesbítését kéri, mielőtt azt nyilvánosan publikálják.

Mint ismeretes, mindez annak köszönhetően terjedt el, hogy Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak a „baltás gyilkost”, Ramil Safarovot, amit szülőhazája azzal hálált volna meg, hogy 2-3 milliárd euró értékben magyar államkötvényt vásárol.

A hivatalos magyarázattal annyi baj azért van, hogy az azeri kötvényvásárlás jóval korábban jelent meg a magyar sajtóban, mint ahogy az életfogytiglanra ítélt Safarov átadása szóba került volna. A Figyelő információja szerint az azeriek török közvetítőn keresztül jegyeztek volna magyar állampapírt.

A nol.hu-nak nyilatkozó Budapestre akkreditált azeri nagykövet is előzőleg nonszensznek nevezte a kötvényvásárlást, Vilajat Gulijev ugyanakkor kijelentette: „a magyar hatóságok kedvessége és humanizmusa, amit az elítélt azeri állampolgárral szemben mutattak, minden területen fel fogja lendíteni a két ország és a két nép kapcsolatát”.