Lepuff.  Egy szemtanú másképp emlékszik bin Laden halálára

Az amerikai SEAL elitkommandó egy tagja, aki részt vett az Oszama bin Laden elleni amerikai akcióban, most megjelenő könyvében a történtek hivatalos washingtoni változatától eltérő beszámolót közöl a terroristavezér haláláról.

 

Matt Bissonnette, aki Mark Owen írói néven publikálja szeptember 4-én Nem egy laza nap című könyvét, azt állítja, hogy az al-Kaida vezérét akkor lőtték le, amikor kinézett hálószobája ajtaján. Az akció után néhány órával kiadott washingtoni változat szerint bin Laden „tűzharcba bocsátkozott” a SEAL tagjaival, majd ezt másnap úgy módosították, hogy nem volt nála fegyver, de ellenállt, amikor hálószobájában el akarták fogni.

Az amerikai különítményesek tavaly májusban ölték meg Pakisztánban az al-Kaida első számú vezetőjét, akit a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadásokért tesznek felelőssé. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Tommy Vietor nem volt hajlandó kommentálni a könyvet.

„Amint Obama elnök azon az éjszakán kijelentette, az igazságszolgáltatás megtörtént, hálával adózunk azoknak a férfiaknak, akik végrehajtották ezt a műveletet, példát adva hozzáértésből, hazafiságból és páratlan bátorságból mindazok számára, akik országunkat szolgálják” – mondta Vietor.

A szerző leírja könyvében – amelyből már kiszivárogtak részletek -, amint közvetlenül az egység felvezetője mögött haladva a lépcsőn két lövést hallott. Úgy folytatja, hogy a felvezető észrevett egy férfit, aki kipillantott egy ajtó mögül. Bissonnette szerint ezt követően a férfi visszaugrott a hálószobába, a SEAL tagjai követték és a földön elterülve, véres fejjel találtak rá. A washingtoni változat viszont úgy szólt, hogy a férfit csak akkor lőtték meg, amikor visszaugrott a hálószobába, mert attól tartottak, hogy fegyvert akart ragadni. A vita minden bizonnyal arról fog ezek után szólni, vajon az akció célja simán az volt-e, hogy végezzenek bin Ladennel, avagy komolyan számoltak elfogásával.

Bissonnette arról is ír, hogy az akció előtti eligazításon a kormányzat egy ügyvédje elmondta, hogy nem kivégzési misszión vesznek részt, és amennyiben nem veszélyeztetné biztonságukat, úgy el kell fogniuk bin Ladent.

A Pentagon emberei tüzetesen vizsgálják a könyvet, vajon nem közöl-e bizalmasnak minősített információkat, mivel a SEAL-től leszerelt szerző elmulasztott eleget tenni kötelezettségének, hogy előzetesen bemutassa könyvét.