Önálló képviselői indítványban kezdeményezzük  a szeptemberi közgyűlésen ideiglenes bizottság létrehozását a Fiatalok Otthonteremtési Támogatása Programja miskolci tapasztalatainak összegzésére és a további teendők meghatározása céljából.

 

A 4/2005. (I. 12.) Korm. rendelet a fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség vállalásának és érvényesítésének részletes szabályairól intézkedett, melynek eredményeként nagyon sok fiatal pár jutott lakáshoz. A 2008-2009-es gazdasági válság hatására a Kormány megszüntette a lehetőséget, azonban azóta sem jelent meg hasonló hatású, fiatalok lakáshoz juttatását segítő kormányzati program.
A Miskolc mjv Önkormányzata, helyesen, még 2002-ben hozott rendeletet az első lakás megszerzésének támogatásáról (az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatásáról szóló 19/2002. (V. 6.) rendelet). E rendeletet 2007-ben hatályon kívül helyezte az akkori Közgyűlés.
Azonban mind a mai napig szakmai, politikai vita folyik e támogatási formák eredményességéről, bonyolítva a helyzetet, hogy a 4/2005. (I. 12.) Korm. rendelet kijátszására bűnszövetkezetek jöttek létre. Nincs ugyan arról információnk, hogy ez országos jelenséggé vált volna (lásd. például a szocpolos csalások), de tény, hogy Miskolc esetében több mint 200 esetben merült fel bűncselekmény gyanúja és két ügycsomag a bíróság előtt van, több száz gyanúsítottal.

Azért, hogy Miskolc közvéleménye világosan lássa a történéseket, az összefüggéseket, kezdeményezzük az SZMSZ 44.§. (2) alapján ideiglenes bizottság létrehozását a fenti címnek megfelelően.

Javasoljuk, hogy a bizottság tagjainak száma 8 fő legyen. Ebből 5 főt a Közgyűlésben helyett foglaló pártok 1-1 főt delegálnak, egy főt a Miskolci Társasházak Egyesülete , egy főt a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Megyei érdek-képviseleti Szervezete és egy főt a miskolci Cigány Kisebbségi Önkormányzat delegál.
A Bizottság elnöke SZMSZ-ünk szerint csak képviselő lehet, ezért kezdeményezzük, hogy a Polgármester egyeztessen ebben a pártokkal és tegyen javaslatot.
A Bizottság a 2012. decemberi rendes Közgyűlés elé terjesszen összefoglalót és javaslatokat.
A Közgyűlés feladatul fogalmazza meg, hogy Bizottság az alábbi adatbázis ismeretében végezze el munkáját:
· 4/2005. (I. 12.) Korm. rendelet alapján Miskolc közigazgatási területén mely ingatlanok megvásárláshoz vették igénybe az állami kezességvállalást (Magyar Államkincstár adatnyilvántartása alapján)
· Az Önkormányzatunk 19/2002. (V. 6.) rendelete és annak 2005-ös módosítása alapján mely ingatlanok megvásárlásához nyújtott az Önkormányzat kamatmentes kölcsönt
· A Miskolci Törvényszék előtt folyó két un. Fészekrakó perben mely ingatlanokról van szó.
A Város jövőbeni gazdasági, lakáspolitikai, lakásgazdálkodási terveihez az összegzett tapasztalatok, javaslatotok felhasználhatók. Különösen fontos az ún. devizahitelesek mentését szolgáló akciók miskolci érintettjeinek helyi kezelése, támogatása is. E munka után a Város Költségvetésének lakáscélú összegei célzottabbak és hatékonyabbak lehetnek, kiadás növekedést nem jelent.

Az előterjesztés a MIK zrt ingatlangazdálkodási tervéhez, annak módosításához és a jelenlegi önkormányzati bérlakás-gazdálkodási, elosztási rendszerhez kapcsolódik.

Miskolc, 2012. 08. 29.

Varga Gergő Dr. Tompa Sándor
önkormányzati képviselők