Több ezer munkavállaló számára  jelenthet megoldást a kormány lakhatási támogatása, amelyet azok vehetnek igénybe, akik a lakóhelyüktől több mint száz kilométerre vállalnak munkát – mondta el a Hír TV Rájátszás című műsorában Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

A szakállamtitkár szerint Magyarországon több mint harmincezer, folyamatosan üres álláshely van, ezek betöltésében segíthet a támogatás. „A statisztikák azt mutatják, hogy sok a munkanélküli – adott esetben szakképzettséggel –, a másik részről pedig 50-80 kilométeres körzetben sem lehet alkalmas munkaerőt találni” – mondta el a Hír TV kérdésére az államtitkár.

Czomba Sándor arról is beszélt, hogy mi volt az oka annak, hogy 2004-ben négy, 2006-ban pedig hat munkavállaló élt az akkori kormány által nyújtott lehetőséggel. Mint mondta, az előző munkatámogatási rendszert 2007-ben szüntették meg, mivel olyan feltételekhez volt kötve, és olyan támogatási rendszer állt mögötte, hogy azt nem vették igénybe a munkavállalók.
A lakhatási támogatás a munkavállalók többségét valóban ösztönözné arra, hogy lakóhelyétől távol vállaljon munkát – derült ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megrendelésére készített közvélemény-kutatásból. Az egyik legnagyobb fejvadászcég vezetője szerint a fiatal, még egyedülálló munkavállalókon segíthet leginkább a támogatás.
– A mindenkori minimálbér kétszereséig, azaz 200 százalékáig adjuk a támogatást azoknak, akik ennél többet nem keresnek. Ez egy fontos elem, ugyanis ezzel pontosan behatárolunk egy munkavállalói réteget. Másrészt a mindenkori minimálbér – jelen esetben 93 ezer forint – adható támogatásként. A középtávú célunk az, hogy oda vigyük a munkahelyeket, ahol a munkaerő van. A jelenlegi cél, hogy egy jó jogszabályt tudjunk elfogadni az őszi ülésszakon, amit jól tudunk végrehajtani – mondta el Czomba Sándor.

A terv szerint a folyósítás időtartama 18 hónap, amelyből az első 6 hónapban bérleti díj és közüzemi díjak, a második 6 hónapban kizárólag a bérleti díj, a harmadik 6 hónapban pedig kizárólag a közüzemi díj támogatható.