Várhatóan jövő tavasszal lesznek törvényesen árusíthatók a marihuána alapú gyógyszerek Csehországban. A szerből egy adag 1200 cseh koronáért, vagyis körülbelül 13500 forintért lesz megvásárolható. A szükséges törvénymódosítást, amely engedélyezné a kender egészségügyi felhasználását, a cseh parlament első olvasatban már jóváhagyta, a végső szavazásra az ősszel kerül sor.
Csak az állam termeszthet és árusíthat
A gyógyszerek előállításához szükséges vadkendert állami engedély alapján termeszthetik majd a kiválasztott termelők, magát a gyógyszert kizárólag orvosi vényre lehetne felírni. A gyógyszereket és a felhasználókat egyaránt regisztrálni fogják. Pavel Bém polgári demokrata (ODS) képviselő, a törvénymódosítás egyik előterjesztője szerint a gyógyászati célú felhasználás nem jelenti a marihuána legalizálását. A javaslatot az összes képviselőházi párt támogatja. A marihuána alapú gyógyszerek engedélyezett gyártásának és felhasználásának szabályait szakértői bizottság készítette elő; a munkában orvosok, gyógyszerészek, kábítószerrel foglalkozó szakértők, rendőrségi szakértők, valamint az érintett minisztériumok és parlamenti képviselők is részt vettek.
Cseh szakértők szerint a készítményeket egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia, Parkinson-kór és több más betegség gyógyításánál fogják alkalmazni. A gyógyszerekhez elektronikus vény birtokában lehet majd hozzájutni, amelyet csak szakorvos írhat fel. A nyilvántartásból kiderül, melyik orvos írta fel a gyógyszert, valamint az is, hogy melyik beteg mikor és mennyi gyógyszert kapott. A kérdéses szerekből tizennyolc éven aluliak nem vásárolhatnak.
A magáncélú termesztés továbbra is tiltott
A vadkender termesztésére, illetve behozatalára szóló engedélyeket az állami gyógyszerintézet adja ki. Jindrich Voboril nemzeti drogellenes koordinátor elmondta, hogy előzetes felméréseik alapján legfeljebb tíz licencet adnak ki, és a vadkender házilagos termesztését ezután sem fogják engedélyezni. A szakbizottság részletesen rögzítette azokat a feltételeket is, amelyeket a termesztőknek teljesíteniük kell. Mindez szigorú állami felügyelet alatt zajlik majd.
Jövő tavasszal még külföldről behozott marihuána alapú gyógyszerek kerülnek a gyógyszertárakba; valószínű, hogy miután beindul a hazai termelés, az árak csökkenni fognak. Az eredeti elképzelésekkel szemben a marihuána alapú gyógyszereket a betegbiztosító pénztárak nem fogják téríteni. Martin Plísek, az egészségügyi tárca vezetőjének helyettese elmondta, hogy amint a törvény érvénybe lép, tárgyalásokat kezdeményeznek a biztosítókkal, hogy legalább részben térítsék meg az új gyógyszer árát