Míg Kecskeméten a Mercedes, Győrben az Audi bővít, addig Miskolcon csak a büntetés-végrehajtás terjeszkedik. Ez is jelzi, milyen jövőt szán a kormány a térségnek – hangzott el a Jobbik miskolci sajtótájékoztatóján, ahol Jakab Péter megyei alelnök élesen bírálta a Fidesz „börtönpolitikáját” is.  

 

Két év után beért a miskolci Fidesz sokat hiányolt lobbi ereje, bár a miskolciak nem éppen erre számítottak – fogalmazott Jakab Péter annak kapcsán, hogy a Miskolccal hírbe hozott és végül meg nem valósult munkahelyteremtő beruházások helyett egy új, 500 férőhelyes börtönt hoz a kormány a borsodi megyeszékhelyre. Mint mondta, a Fidesz tudomásul vette a borsodi valóságot: a beígért új munkahelyek hiányában most már maga is a bűnözők számának növekedésére készül.

A képviselő bírálta a kormány „börtönpolitikáját” is, mondván, a rabok „jóltartása” évről évről meghaladja egy Miskolc szintű város éves költségvetését. Jakab szerint joggal irritálja az adófizetőket, hogy miközben jelentős hányaduk messze nem keres napi nyolcezer forintot, a kormány ennyiből biztosít összkomfortos ellátást napi háromszori étkezéssel a bűnözőknek. Eközben Kontrát Károly belügyi államtitkár önellátó börtönökről beszél, arról, hogy a rabok egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá a fogva tartásuk költségeihez, ami Jakab szerint ismét csak egy fideszes kommunikációs trükk.

Ennek alátámasztására az alelnök elmondta, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei büntetés-végrehajtási intézetben a rabok kevesebb, mint 20 százaléka dolgozik, s ezért havi 26 ezer forintot kapnak. Ebből az összegből viszont csak napi 300 forinttal kell hozzájárulniuk a fogva tartásuk költségeihez, a többiből – a börtönparancsnok tájékoztatása alapján – például édességet vesznek a helyi boltban. Ráadásul ezért az összegért olyan kemény fizikai munkát végeznek, mint a mosás, főzés, takarítás, vagyis azt, amit az ember otthon a szabadidejében végez el maga körül. Nem csoda, ha nő a bűnelkövetők száma – vonta le a következtetést Jakab Péter, aki arra kérte a kormányt, az esélyegyenlőség jegyében a törvénytisztelő állampolgárok számára is biztosítsa napi 300 forintért a háromszori étkezését, és a közüzemi szolgáltatásokat. Ha ez nem kivitelezhető, akkor végre valósítsa meg a Jobbik által javasolt valódi önfenntartó börtönt, amely a rab ingyenmunkájára építve jelen esetben több mint 50 milliárd forintot spórolna meg az adófizetőknek – zárta a sajtótájékoztatót Jakab Péter.

barikad.hu