Félmillió forintot kap az Illés Lajos-dalok feldolgozására kiírt verseny győztese

Félmillió forintot kap az az amatőr  zenekar, amelyik a legjobb feldolgozást készíti Illés Lajos dalából: a produkció fellépési lehetőséget kap a Papp László Budapest Sportarénában szeptember 22-én az Illés Lajos-emlékkoncerten.

 

A szakadék, amely az egykori és a mai generáció között tátong, csökkenthető. A magyar könnyűzenei életben már születtek olyan dalok, amelyek újragondolva értéket képviselhetnek a mai fiatalok számára is – fogalmazott Makkai Lilla, az egykori Illés együttes alapító tagjának özvegye az emlékkoncertet szervező A-Z Produkció MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kommüniké szerint a mostani feldolgozás pályázat célja felhívni a figyelmet arra, hogy az elmúlt évtizedek magyar dalai között sok volt nagy hatással egy-egy nemzedékre. Mint írták, ezen dalok újragondolásával lehetőség van arra, hogy azok a fiatalok is megismerjék szüleik, nagyszüleik zenéjét, akik a legfogékonyabbak a könnyedebb műfajokra.

„Illés Lajos a könnyűzenét is mérhetetlen komolysággal művelte. Nem a pillanat ízléséhez igazodott sohasem, amikor komponált, a darabjai a népzenében és az egyházi zenében gyökereznek, emiatt időtálló a muzsikája” – idézte fel Makkai Lilla. Az emlékkoncerten Illés Lajos szerzeményeinek egyik előadója Janicsák Veca, és Kocsis Tibor lesz, akik saját stílusukban próbálják újrafogalmazni és a mai zenei irányzatok kedvelőinek is átérezhetővé tenni az Illés zenekar alapítójának dalait.

A pályázók két dal feldolgozására vállalkozhatnak: a Várj, még eljön a nyár (szerzők: Illés Lajos és Kántor István) vagy a Lehetett volna (Illés Lajos-Bródy János) című mű újraértelmezését kell elküldeni. A részletes pályázati kiírás a Zene.hu oldalon olvasható (http://www.zene.hu/20120808_lepj_fel_az_arenaban_illes_lajos_feldolgozas_verseny).