Már most többszörösére nőtt a kereslet a tűzifa iránt. A kereskedők egyelőre még ki tudják szolgálni a vásárlókat, akik egyre többen vannak. Az utóbbi években ugyanis sokan tértek át a gázról a fatüzelésre.
A magánerdő tulajdonosok azonban idén valószínűleg nem tudnak annyi fát kivágni, mint amennyire szükség lesz, ezért külföldről hoznának be fát.

 

Egy 100 négyzetméteres családi ház fűtési költségén akár 100 ezer forintot is spórolhat egy szezonban az aki fával fűt. A legtöbben ezért az olcsóbb kandallókat keresik.

– Elsősorban a spórolás miatt, ezeket a négysoros kisebb kályhákat keresik. A nagyobbakat nem annyira – mondta az Új Ház Centrum telephelyvezető-helyettese, Kántor László.

Folyamatosan fürészelik a fát a Sefag Zrt. tüzifatelepén. Már most többszörösére nőtt a kereslet.

– Most van igazából a szezonja a tűzifának mert időben meg kell vásárolni a fát, hogy legyen megfelelő mennyiségű ideje kiszáradni. Minél szárazabb a fa annál nagyobb a fűtőértéke – mondta a Sefag Zrt. erdészetpolitikai osztályvezetője, Jankó Gábor.

Az árak egy év alatt 5%-kal növekedtek. A tölgy a legolcsóbb. Ebből egy erdei köbméter áfa nélkül 12600 forint. A legdrágább a bükk és az akác.

A kereskedők szerint egyelőre még van elég tűzifa. A magánerdő-tulajdonosok azonban egy új jogszabálynak köszönhetően kevesebb fakivágási engedélyt kaptak a nyári időszakra. Így a kereskedők lehet, hogy külföldről hoznák be a fát. A tűzifa ára így tovább növekedhet.