Aki nem bírja Sebestyén Balázst, annak nincs szerencséje.  Az RTL nagyon bízik az új Dallasban

Az RTL Klub különösebb meglepetések  nélkül, kissé giccses felhajtással jelentette be őszi műsorait, és mutatott belőlük részleteket. Mármint azokból, amik már el is készültek, illetve amikről sikerült elindítani a bejátszást. A Dallas visszatérésére hangolt sajtóeseményen cowboykalapokat és whisky-t osztogattak a résztvevőknek, a türelmesebbje pedig hamburgert is kapott.

 

Az RTL Klub egy vélhetőleg amerikai stílusban berendezett étteremben rendezte meg évadnyitó sajtóeseményét, amin a Dallas folytatásának szinkronhangjai mellett ott voltak a csatorna meghatározó arcai (Sebestyén Balázs, Ördög Nóra, Erős Antónia, Szellő István és a Barátok közt szereplői), Kolosi Péter programigazgató és Kotroczó Róbert, a csatorna hírigazgatója is. A tájékoztató meglehetősen oldott hangulatú volt, Bobby Ewing szinkronhangja annyira jól érezte magát, hogy a Dallas-ban Lucy Ewingot alakító Charlene Tiltont lekövérnőzte, a Jockey Ewing hangját adó Reviczky Gábornak pedig sehogy sem sikerült eltalálnia Larry Hagman vezetéknevét, pedig próbálkozott böcsülettel.

Az őszi műsorrendben a klasszikus Dallas folytatásától várnak nagy eredményeket a csatornánál, attól a TNT-sorozatól, ami az amerikai vetítés során 4,5 milliós átlagnézettséget hozott, és minden kritikusi fanyalgás ellenére a 18-49-es és a 25-54-es korosztályban is az egyik legjobban nézett kábelsorozatnak számít. Kolosi Péter programigazgató szerint a sorozat remake-je jól sikerült, és a magyar nézőknek is tetszeni fog, remélhetőleg annyira, hogy a nézettsége alapján megérje majd levetíteni az USA-ban csak 2013 januárjában bemutatkozó második évadot is. Az új Dallas Jockey és Bobby Ewing fiairól szól, és a Southfork ranchért és az olajért folytatott küzdelmükről, de az írók úgy integrálták be a régi szereplőket a történetbe hogy ne csupán díszítőelemeknek tűnjenek, így volt értelme Larry Hagman, Patrick Duffy és a többiek visszahozatalának.

Az mindenesetre érdekes lesz, hogyan reagálnak majd a magyar nézők arra, hogy a remake első évada mindössze tíz részes, amiből kettőt menten az indulás napján, augusztus 29-én levetít az RTL. Kolosi Péter arra is nagyon büszke volt, hogy nálunk lesz a sorozat szinkronos premierje, de Európában a feliratos verzióval is csak a svédek, a dánok és a norvégok előztek meg minket. Szintén a Dallas örvén szólalt meg Gönczi Gábor, a Fókusz riportere, aki már remegve várja a folytatást, sőt, eltökélt szándéka, hogy a sorozat londoni sajtóeseményén szerelmet vall a Samanthát alakító Linda Grey-nek. Titkon reméljük, hogy erről készül valamiféle videó is azért.

A sorozatoknál maradva, visszatérnek a jól megszokott esti krimik, folytatódik a Dr. Csont, a Helyszínelők és a Castle is, amiket a legnézettebb amerikai sorozatok címkével látott el az RTL, pedig egyik sincs a top tízben, sőt. A Dr. Csont a 26., a másik kettő pedig 30. a 2010/11-es évad összesített nézettségi listáján. Lesz egy új szappanopera is a csatorna délutáni műsorsávjában, és visszatér a Gyanú árnyékában című, amatőrszereplőkkel forgatott szocio-dokureality, amivel kapcsolatban Hermann Péter, a csatorna kreatív producere megjegyezte, hogy pár szereplőjétől tanulhatnának a profik is. Ezt az érzésünket az augusztus 21-én visszatérő Barátok közt-öt felvezető kisfilmek és a sajtóeseményen feszengő szereplők látványa is megerősítette.

Aki nem bírja Sebestyén Balázst, annak nincs szerencséje, mivel a csatorna egyik legtöbbet foglalkoztatott műsorvezetője két vetélkedővel is szerepel majd a képernyőn. Visszatér a sikersztoriként aposztrofált Egy perc és nyersz, aminek második évadát kicsit áthangolják. A minden háztartásban fellelhető eszközökből összehozott ügyességi feladatok megoldásáról szóló műsort Sebestyén Balázs jóval lazábban, oldottabb hangulatban vezeti majd, mint az első kiadást. Újdonság, hogy a versenyzők nem egyedül, hanem párokban küzdenek majd, és a feladatok 99 százalékát lecserélték.

A páros vetélkedők úgy látszik nagyon bejönnek a csatornának, hiszen Sebestyén Balázs másik műsorában is kettesével küzdenek majd a szereplők. A Kód című vetélkedő dettó külföldi licensz, de Kolosi Péter szerint olyan sokat változtattak mind a játékmeneten, mind a játéktéren, hogy az eredeti formátumgazda sem ismerne rá. Ha minden igaz, az alapvetően kvízshow alapú műsor első körében a párosok kvízkérdésekre adott válaszokkal jutnak előre a piramis alakú játéktéren, majd kapnak egy szakajtónyi pénzt, és csak akkor jutnak ki vele, ha emlékeznek a korábban adott jó válaszokra. Ha nem túl világos a leírás, ne aggódjanak, nekünk sem az. Ebből a műsorból nem mutattak bejátszást a sajtónak, mert még a szereplőválogatás folyik, és csak az ősz második felében kerül adásba.

Az őszi hétvégéket az X Faktor harmadik évada uralja majd, amit egészen pontosan szeptember 1-jén este fél nyolckor indít útjára a csatorna. A bejátszások alapján a zsűri összetételén most sem változtattak, továbbra is Nagy Feró, Geszti Péter, Keresztes Ildikó és Malek Miklós válogatja a tehetségeket. Kolosi Péter a comment:com-nak azt is elmondta, hogy a pletykák ellenére nem két estés lesz a tehetségkutató, és csak azok az adások (a mentorok háza, a tábor és a döntő) kerülnek képernyőre két egymást követő napon, mint az első két évadban. Arra a kérdésünkre, hogy a csatorna tart-e a Tv2 szintén ősszel induló The Voice című tehetségkutatójától, amiben két egykori RTL-es szakember is részt vesz, azt a választ kaptuk, hogy minimális elvándorlás eddig is volt, de a kulcsfontosságú szakemberek maradtak a műsor mellett, így nem félnek a világ szinte minden tévés piacán arató új formátumtól.

Kolosi Pétertől azt is megtudtuk, hogy az RTL2 valamikor ősszel indul el végre (korábban októberre tippeltünk, ezt nem erősítette meg), de a műsorrendjéről egyelőre nem kívánt beszélni. Azt sem lehet tudni, mi lesz a Való Világgal, azaz folytatódik-e, de abból szerinte nem szabad különösebb következtetéseket levonni, hogy a tavalyi évad újítását, az Aréna nevű új helyszínt lebontatta a csatorna.

Az ismétlések után végre új epizódokkal jelentkezik a XXI. század, amiről a meglehetősen rosszul hangosított (halkszavú?) Kotroczó Róbert elmondta, hogy a csatorna egyik fontos műsora, ami azt igazolja, hogy a nézettség nem minden. Az új évadban többek között lesz egy érdekesnek ígérkező Horthy Miklós-portré is, amiből kiderül majd, hol szerezte a tetoválásait az ellentengernagy, mielőtt fehér lovon vonult volna be Budapestre.

Ősszel láthatjuk majd a Házasodna a gazda című reality-t is, amiről sajnos egy képsort sem láthattunk valami technikai gikszer miatt, de azt elmondták, hogy az eredetileg nyolc gazdából csak négynek keresnek majd feleséget a tévében, annak a négynek, akikre a legtöbb szavazat érkezett a nyári felvezető adásokat követően. A többi négy gazdára is odafigyelt a kvázi kerítőként fellépő RTL Klub, hiszen megkapták a rájuk szavazó nők elérhetőségét. Ezek után igazán egy szavuk sem lehet.