13 éves videó került elő Risztov Éváról – Már akkor bajnok akart lenni!

A hódmezővásárhelyi kezdetekről filmet készített az Aloha produkció, még a sydney-i olimpia előtt, amikor a 13 éves Risztov Éva azért küzdött, hogy mihamarabb olimpikon legyen. A filmben Egerszegi Krisztina is feltűnik. Nézzék meg nálunk a megindító videót, amelyből tanulságként levonhatjuk: az emberi szív és akarat csodákra képes.

 

10 km-es olimpiai bajnok hosszútávúszó Risztov Éváról és példaképéről, Egerszegi Krisztináról készített még a sydney-i olimpia előt kisfilmet az Aloha produkció. A közös fényképekkel illusztrált videón Egerszegi mellett az akkor 13 éves Risztov is nyilatkozott, és a stáb elkísérte őt egy edzésre is.

A nevelőedző, Bán Sándor feleleveníti: már gyerekként is milyen kíméletlen volt önmagához, és hogy ez mennyire ritka. A filmből azt is megtudhatjuk, hogy Széchy Tamás a legnagyobbnak tartott magyar úszóedző is megmondta, hogy bajnok lesz belőle.

A filmből kiderül, különösen nagy hatással volt Risztov Évára az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, aki már kiskorától, hároméves korától kezdve Risztov példaképe volt. Egerszegi fürdőruhát, „HUN” feliratú úszósapkát és dinoszauruszt is küldött neki. Különösen érdekes, amikor az édesapa arról beszél: lánya erre válaszul adott Egerszeginek egy érmet, az ötszörös olimpiai bajnok pedig úgy felelt: egyszer ez még nagyon sokat fog érni.

 

Hat éve az egész országot sokkolta drámai és váratlan bejelentésével: elege volt, alig húszévesen visszavonul, és fölhagy a versenysporttal. De most visszatért! Risztov Éva megjárta a mennyet és a poklot – néhány, szenvedéssel teli év után most végre csúcsra jutott. úgy érzi, hogy újra a legmagasabb szintre vezető úton jár.
Ki hitte volna, hogy megtörténik a csoda, és a megtört fiatal lány fel tud állni a padlóról, majd visszatér a versenysportba – sőt olimpiát nyer!

Visszavonulása és annak körülményei felkavarták az egész magyar sportéletet és a közvéleményt. Aki látta, sosem felejti el, hogy az athéni olimpia után – ahol a várakozások alatt teljesített – egy tévéműsorban zokogva mesélt lelki nehézségeiről. Megdöbbentő volt, hogy egy fiatal, életerős lány arról beszél, hogy nyugtatókon él, és az is megfordult a fejében, hogy öngyilkos lesz.

Éva ma már hallani sem akar erről a történetről; azt mondja, soha nem néz vissza.

– Besokalltam és elmenekültem! – emlékszik vissza azokra az időkre. – De a múlton rágódni felesleges. A lényeg, hogy visszatértem, és olimpiai bajnok lettem!

SMS-ben gratulált Risztovnak Egerszegi

Egy levél és egy SMS, ami mindennél többet jelent. Bő két évtizede, 1991-ben Egerszegi Krisztina sorai és ajándékai adtak motivációt arra Risztov Évának, hogy gyerekként odaálljon a szülei elé és azt mondja: olimpiai bajnok leszek.

Huszonegy esztendővel később az ötszörös olimpiai bajnok úszónő üzenetben gratulált a 10 kilométer olimpiai aranyérmesének, akit Debrecen város óriási szeretettel köszöntött.

– Egerszegi Krisztinával 1991-ben Hódmezővásárhelyen találkoztam, megfogtam a kezét és mindenhova követtem. Nem sokkal később küldött nekem egy csomagot, amiben volt egy plüssállat, egy fürdőruha, meg egy levél, akkor megfogadtam, hogy olimpiai bajnok leszek. Csütörtökön aztán, amikor beértem a célba, el is mondtam magamban, hogy aranyérmes vagyok – mesélte Risztov Éva, aki a mai napig őrzi Egerszegi levelét.

A legendás bajnoknő a londoni hőst most újra meglepte.

– Kaptam egy SMS-t Krisztinától, azt írta, nagyon büszke rám, hogy azok után, amin keresztül mentem, elértem ezt az óriási eredményt, amit csak magamnak köszönhetek. Rengeteget jelent nekem ez az üzenet – mondta Risztov, aki nem is hitte, hogy milyen sokan fogadják majd őt Debrecenben.

A város repülőtere már reggel kilenc órakor megtelt, szinte egy gombostűt sem lehetett volna leejteni. Fél tízkor aztán óriási tapsvihar tört ki, amikor a hangosbemondó közölte, a londoni gép leszállt.

– Ha Évike bírt két órán át úszni, akkor mi csak tudunk még húsz percet várni rá – mondta egy hölgy izgatottan a tömegben. Az idő azonban gyorsan elszállt, s az olimpiai bajnok megjelent édesanyjával a váróban, miközben a rézfúvósok rázendítettek és durrantak a pezsgők. A főszereplő sem bírt már a könnyeivel, pláne, amikor egyik edzője, Dévay László nyakába borult.

– Soha életemben nem volt részem ilyen fogadtatásban. Ez fantasztikusabb érzés, mint aranyat szerezni, sőt ha tudom, hogy ilyen jó lesz, akkor korábban nyertem volna. Ahhoz, hogy olimpiai bajnok legyek, ide kellett költöznöm. Ez az érem a debrecenieké is – mutatta a magasba a csillogó medált Risztov.http://richpoi.com