Dr. Tompa Sándor miskolci önkormányzati  képviselő a Miskolc-Tapolca Strand bejáratánál tartott 2012. augusztus 16-án sajtótájékoztatón beszélt a fideszes városvezetés sikertelenségéről. Mint mondta, Miskolc az elmeszelt pályázatban a strandfejlesztésre nem is kért pénzt, pedig lehetett volna. Maga a beadvány is rossz volt.
„A városvezetés akkor járt volna el helyesen, ha a miskolctapolcai Barlangfürdő és szolgáltatási környezetének turisztikai-szakmai fejlesztési koncepciója címet viselő, az EuroSpa Kft. által tavaly elkészített anyagot használja alapul pályázatához. Nem ezt tette, így nem csoda, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság előtt elbukott a beadványa. Így utólag áttanulmányozva a pályázati anyagot, megmondom őszintén, teljesen jogosan tagadta meg Miskolctól a pénzt a Kormány, ezt a projektet én magam sem támogattam volna” – jelentette ki dr. Tompa Sándor önkormányzati képviselő, az MSZP-frakció tagja csütörtökön Miskolcon, a volt tapolcai strand bejárata előtt megtartott tájékoztatóján. Hozzátette: a miskolci pályázatnak a legnagyobb gyengéje az volt, hogy nem a meglévő vízbázisra, a meglévő, ismert gyógyhatásokra építette koncepcióját. Tapasztalata szerint ugyanakkor a pályázatot ismerő tapolcaiakat és turisztikai szakembereket is megnyugtatta, hogy a kormánybizottság nem támogatta ezt a pályázatot.

 

A képviselő beszélt arról is, hogy a Kriza Ákos fideszes polgármester által aláirt pályázat a strand fejlesztésére tulajdonképpen nem is kért pénzt. Így, ha a pályázat mégis nyert volna, a strandot ebből a pénzből akkor sem újíthatták volna fel. Szerinte hazug Kriza Ákos azon állítása, hogy strandfejlesztésre nem lehetett pályázni, dr. Tompa Sándor szerint igenis lehetett. „Szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés a nyíregyházi Sóstógyógyfürdőn” című projektre, illetve a „Komplex gyógyhelyfejlesztés a debreceni Nagyerdő parkerdejében” című pályázatra egyaránt 2,1–2,1 milliárd forintot nyert a szabolcsi és a hajdúsági megyeszékhely” – jelentette ki a képviselő.

Dr. Tompa Sándor követelte, hogy a fideszes városvezetés ne készíttessen új terveket (szerinte a mostani, 100 millió forintot felemésztő tervpályázat is pénzkidobás volt), hanem vegye elő a már említett tanulmányt, s azt alapul véve, helyi szakemberekkel és a tapolcaiakkal konzultálva véglegesítse azt az ajánlatot, amelyet a kormánynak tervez benyújtani. „Már ha igaz a fideszes városvezetés azon állitása, hogy a kormányuk ad külön forrást Miskolc számára” – tette hozzá.