Elöször nem tudta, hogy külföldi dinnyét is forgalmaz, majd amikor bemutatták a cége nevére kiállított számlát, eszébe jutott.

A kilencvenes években háromszoros árréssel kereskedett magyar dinnyével, nyáron pedig import dinnyét árult Pócs Jánoscége – állítják a „dinnyeháborúban” csatasorban álló fideszes képviselő egykori üzletfelei. Pócs először tagadta, majd beismerte: cége a szezon előtt külföldről behozott görögdinnyét árult, de állítása szerint mindig jelezték az áru eredetét. Minderről a hvg.hu számol be.

A hírportál birtokába jutott számla szerint a fideszes politikus cége 2012. június 30-án 224 960 forint értékben vásárolt Olaszországból származó dinnyét a szolnoki Fruit & Soil Kereskedelmi Kft.-től.

A hvg.hu-nak nyilatkozott Pócs János egykori üzlettársa, aki szerint a Pócs és Társa Kft. az olasz dinnyét saját termésként árulta, feltehetően azért, hogy idény előtt saját standjukhoz csábítsák a vevőket, s így azok később is visszajárjanak a kereskedőhöz. Ilyen esetekben a vásárlóktól akár 200-280 forintot is elkérnek a dinnye kilójáért.

Pócs János a hvg.hu arra vonatkozó kérdésére, hogy a Pócs és Társa Kereskedelmi Kft. forgalmaz-e külföldi görögdinnyét Magyarországon, először azt felelte: a cég itthon csak a saját földjükön termelt görögdinnyét adja el, külföldre pedig őstermelőktől vásárolt dinnyéket ad el, külföldi eredetű dinnyét nem forgalmaz. Később, miután megemlítették neki a Fruit & Soil Kft.-vel kötött üzletet, Pócs elismerte, „előfordulhat, hogy vettek tőlük dinnyét, és lehet, hogy éppen olaszt”.

Pócs János jelenleg Jászapáti fideszes polgármestere és a térség országgyűlési képviselője. Az elmúlt hetekben a hazai termelőket és fogyasztókat a „bizonytalan eredetű külföldi áruval” szemben védelmező nyilatkozataival vált ismertté.