Bajnaiék kiszámolták, hogyan szívathatják meg Orbánt

Csak egy országos lefedettséggel, minden  régióban nagyjából azonos támogatottsággal rendelkező pártnak van esélye győzni az új választási rendszerben, hiszen az egyéni mandátumok stabil többségének megszerzése nélkül nem lehet sikert elérni 2014-ben. A Haza és Haladás Alapítvány friss tanulmánya szerint a baloldal csak úgy lehet versenyképes, ha visszaszerzi régi támogatóit, és felfrissített politikával a hagyományosan inkább jobbra húzó Dunántúlon is meg tudja szólítani a választókat.

 

Elvileg nem lehetetlen, hogy a baloldal legyőzze a Fidesz–KDNP-szövetséget 2014-ben, de nagyon nem lesz egyszerű – erre a következtetésre juthat, aki elolvassa a Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány két munkatársa, Szigetvári Viktor és Vető Balázs Átbillenteni, visszaszerezni, meghódítani című elemzését, amely a baloldal lehetőségeit vizsgálja az új választási rendszerben.

A csütörtökön nyilvánosságra kerülő tanulmány szerzői többször hangsúlyozták, nem azzal foglalkoznak, konkrétan milyen ellenzéki szervezet lesz majd az, amely 2014-ben esélyesként indulhat a jelenlegi kormánypártokkal szemben. A tanulmány következetesen egy feltételezett, „döntően népszerű, demokratikus ellenzéki” erőről beszél, de azért felsorolja a létező ellenzéki pártok összefogással kapcsolatos dilemmáit és lehetőségeit is.

A dokumentum inkább elsősorban azzal foglalkozik, hogy az új, egyfordulós választási rendszerben milyen támogatással kell rendelkeznie egy pártnak, vagy szervezetek egy csoportjának ahhoz, hogy képes legyen megszerezni a többséget az új, immár 199 fős Országgyűlésben. Az új rendszer a korábbihoz képest jelentősen eltolódott a többségi elv felé, nagyobb a jelentősége a 106 egyéni körzetnek, ezért a szerzők elsősorban ezek elemzésével foglalkoznak-írja a hvg.hu