A lengyelek legalábbis tényleg tanultak valamit a mi nemzetgazdasági miniszterünktől. Lengyelország ugyanis várhatóan pénzeket fog elvonni a magánnyugdíjalapoktól, hogy betömje a gazdasági növekedés lassulása miatt az államháztartásban keletkezett hiányt – jelentette a kormány elképzeléseit közelről ismerő forrásokra hivatkozva pénteken a Reuters. A lengyel magánnyugdíjalapok 73,6 milliárd dollár értékű vagyont kezelnek.
Lengyelország az Európai Unió egyetlen tagországa, ami eddig recesszió nélkül vészelte át a 2008-ban kirobbant válságot, de a gazdasági növekedés lassul, és a jegybank prognózisa szerint 2013-ban már csak 2,1 százalék lesz, szemben a tavalyi 4,3 százalékkal.
Donald Tusk miniszterelnök bejelentette, hogy szeptemberig intézkedési tervet dolgoznak ki arra az esetre, ha a növekedés üteme tovább lassul, és szakértők szerint ennek egyik eleme lehet a járulékok egy részének visszaterelése az állami nyugdíjalapba. Így pénz szabadulna fel a gazdaság ösztönzésére, amely hitelfelvétellel csak úgy volna lehetséges, hogy veszélyeztetnék a költségvetési deficitcél elérését