Európai parlamenti képviselői  mandátumának visszaadására szólította fel Szegedi Csanádot a Jobbik elnöksége. Erről hétfői sajtótájékoztatóján Vona Gábor pártelnök számolt be. Vona közölte: a hétfői délelőtti három órás ülés után a párt vezetése egyhangú döntést hozott. Az ülés után Szabó Gábor pártigazgató telefonon felhívta Szegedit, és közölte Szegedivel, hogy keddig várnak tőle választ, hogy lemond-e EP-madátumáról.

 

Újságírói kérdésre válaszolva Vona azt mondta: ha Szegedi nem mond le, akkor a párt etikai vizsgálatot indít ellene. Mivel azonban mandátum a képviselő személyéhez kötődik, ezért kényszeríteni nem tudják a lemondásra, csak felszólíthatják rá. Vona hozzátette: az elnökség tudomásul vette, hogy Szegedi pénteken lemondott pártbeli tisztségeiről, így többek között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki posztjáról is. Szegedi pénteki közleményében azt írta, kizárólag európai parlamenti képviselőként akarja folytatni a munkáját.

 

 

A pártvezetés döntését Vona azzal indokolta, hogy az elnökségi ülésen hitelesnek találták azt a felvételt, amelyen Szegedi egy férfinak „európai forrásokból származó előnyöket” ígért azért cserébe, ha nem hozza nyilvánosságra a zsidó származásáról szóló információkat. Vona azt mondta: a felvételen Szegedi egy olyan férfinak ajánlott fel uniós pénzeket, akit korábban elítéltek és aki többször is a rendőrség látókörébe került.

Vona azt mondta: Szegedi zsidó származásának nincs köze a döntéshez, a Jobbik nem vizsgálja senki származását. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy Szegedit azt követően választották meg a borsodi szervezet élére, miután kiderül zsidó származása. Aki a nemzet érdekében tevékenykedik, annak köztünk van a helye, „gyümölcséről ismerszik meg a fa”. fogalmazott Vona. Hozzátette: nem állják meg a helyüket azok a vádak, hogy a Jobbik antiszemita lenne.

A pártelnök szerint az ügyet nem párton belüli konfliktus robbantotta ki, hanem titkosszolgálati akció áll a hátterében. Ennek az oka, hogy a Jobbik kezdeményezte az Országgyűlésben az úgynevezett oligarchabizottság felállítását, amely többek között a Közgép állami megrendeléseit vizsgálta volna. Másrészt a Jobbik népszerűsége emelkedik, 2014-es parlamenti választásokon a Fidesz kihívója akar lenni. Vona többek között ezek mind hozzájárulhattak a titkosszolgálati akcióhoz.

Szegedi az MTI-nek Vona sajtótájékoztatója után azt mondta: hétfői hatállyal kilép a Jobbikból, de valószínűleg nem adja vissza európai parlamenti képviselői mandátumát. Azt mondta: az EP-képviselői mandátumáról ha akarna, sem tudna lemondani, hiszen nyári szünet van az Európai Parlamentben, így csak augusztus végén, szeptember elején hozza meg a döntést. Hozzátette: úgy látja, „nagy az esélye” annak, hogy EP-képviselő marad. Közölte: nem élt vissza uniós pénzekkel, semmilyen törvénytelenséget nem követetett el, és ezt be is fogja bizonyítani. Egy EU-s képviselő
havonta 4-5 millió forintot is megkereshet.