Hat méter mélyen, 700 méteres  hosszúságban futó illegális alagút előzte meg az Európai Bizottság és Kijev között létrehozandó szabadkereskedelmi egyezmény aláírását. A helyiek szerint a hatóságok is tudtak a csúcstechnológiával kiépített csempészútról.

 

 

Július 19-én este az Európai Bizottság és Ukrajna képviselői Brüsszelben parafálták az EU és Kijev között létrehozandó szabadkereskedelmi egyezményt. Az ünnepi eseményt beárnyékolta a világsajtót ugyanazokban az órákban bejáró hír, miszerint a szerződő felek között valójában már időtlen idők óta, mindenféle vám és engedélyeztetés nélkül, javában folyik „a szabadkereskedelmi csempészet”. Színhelye egy Ungvár közelében, hat méterrel a föld felszíne alatt létesített, 700 méteres alagút, amelynek kijárata két szlovákiai magyar településhez vezet.

Robert Kalinjak szlovák belügyminiszter a sajtó képviselői előtt azt a meghökkentő kijelentést tette, hogy a villanyárammal ellátott, sínekkel felszerelt „schengeni alagúton” a csempészek egy házilag összeeszkábált villamos jármű segítségével közszükségleti cikkeket szállítottak, de nem lehet kizárni, hogy embereket is az EU-ba juttattak. A helyi rendőrparancsnok, Gáspár Tibor szerint a bűnözők a korszerű hegyi vasutak építésénél alkalmazott modern technológiát alkalmazták.

A szlovák fél által felfedezett alagút kapcsán a világsajtó az amerikai hírszerzés által egykor Berlin szovjet szektorába, később pedig a gázai övezetbe kiépített egyiptomi alagutat emlegeti. Csakhogy ezek merőben más célokat szolgáltak: a CIA kémkedésre, Kairó a térség ellátására használta a titkos útvonalat. Az ukrajnai bandák viszont kizárólag a csempészet szolgálatába állították az illegális földalatti folyosót.

A szlovák hatóságok az alagút kijáratának közelében egy hatalmas cigaretta raktárt fedeztek fel. Tulajdonosát a sofőrjével együtt már le is tartóztatták. A lakosság körében azonban az a hír járja, hogy a schengeni egyezmény által megállapított külső határszakaszon különösen súlyos bűncselekményt a helyi hatóságok tudtával, sőt részvételével követték el. Miroslav Lajcák külügyminiszter a szlovák parlament külügyi bizottságának ülésén az ügy kapcsán kijelentette, hogy Pozsony „legproblematikusabb” szomszédja korántsem „az orbáni Magyarország”, hanem Ukrajna.