Néhány nap alatt „sikerült kinyomoznia” a Miskolci Nyomozó Ügyészségnek, hogy az MSZP által megtett 77 feljelentésből két esetben nem történt bűncselekmény. Ezt annak ellenére állapították meg, hogy az ügyeket július 11-ig vizsgáló Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság alezredese az ügyek áttételéről szóló határozatában rögzítette: a szocialisták által előadott ügyek valóban bűncselekmény-gyanúsak. Minderről Földesi Norbert, az MSZP miskolci önkormányzati frakcióvezetője számolt be kedden Miskolcon.

 

A szocialista politikus emlékeztetett: 2011 februárjában, az újonnan hivatalba lép fideszes városvezetés 74 feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, az előző, szocialista városvezetés, illetve a Miskolc Holdingot 2010 októberéig vezető menedzsment korábbi tevékenységével összefüggésben. Az ügyeket a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság azóta is vizsgálja.

Az MSZP miskolci elnöksége és önkormányzati frakciója idén júniusban szintén feljelenést tett ismeretlen tettesek ellen, csakhogy ők 77 ügyben, s a 2010 óta regnáló fideszes városvezetés, illetve az általuk kinevezett holdingos menedzsmentek ténykedésével kapcsolatban. A feljelentéseket Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon tették meg, tekintve, hogy a dr. Kriza Ákos fideszes polgármester nevéhez fűződő 74 feljelentés ügyében is ők nyomoznak.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság azonban, illetékesség és hatáskör hiányára hivatkozva, áttette az ügyeket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályára. A gazdaságvédelmi osztály ugyanakkor a 77 ügyből kettőt a Miskolci Nyomozó Ügyészséghez tett át, legalábbis erről tanúskodik a szocialistákhoz eljuttatott, július 11-én kelt határozat.

Erről a két ügyről szólva Földesi Norbert elmondta: ezek az ügyek a fideszes városvezetés korábban megtett 74 feljelentéséhez kapcsolódnak. Tudomásukra jutott ugyanis, hogy a tanúk egy részét, akiket a Hajdú-Bihar megyei rendőrök beidéztek, egyesek megpróbálták befolyásolni. „A tanúvallomások megtétele előtt néhányukat az önkormányzat vezető beosztású munkatársai behívták, s elbeszélgettek velük, hogyan lehet a számukra megfelelő, ám de valótlan tanúvallomást tenniük” – mondta Földesi Norbert. Tudomásukra jutott az is, hogy az önkormányzat és a Holding szándékosan nem ad át a rendőrségnek olyan dokumentumokat, amelyek bizonyítanák, hogy a fideszes városvezetés által 2011 februárjában megtett feljelentések nem állják meg a helyüket.

Azt, hogy ezek nem légből kapott információk, a megyei rendőr-főkapitányság alezredese az ügyek áttételéről szóló határozatának indoklásában meg is állapítja. Földesi Norbert fel is olvasta, mit ír az alezredes. „(…) Kiderült, ezen okiratok lényeges részének nyomozóhatóság tudomására hozása szándékosan nem történt meg, így a feljelentő [ti. Kriza Ákosék – a szerk.], tudva, hogy ezen okiratok a büntetőjogi felelősség mentesítését jelenthetik, szándékosan hallgatta azt el a nyomozóhatóság elől, nehezítve a hatóság eljárását, s egyúttal félrevezetve azt, hiszen szándékosan, nem teljes körű bizonyítékokat bocsátott rendelkezésre” – olvasta a határozatban szereplő indoklás egy részét Földesi Norbert.

Földesi Norbert rámutatott: ez a határozat július 11-i dátummal született, az ügyet átvevő Miskolci Nyomozó Ügyészség viszont már július 17-én meghozta döntését: annak ellenére nem történt bűncselekmény, hogy a rendőrség ezt vélelmezi. „Július 11-e szerda volt, július 17-e az azt követő hét keddje. Vagyis – a postázást, iktatást is beleszámítva – tulajdonképpen egy-két munkanapja maradt az ügyészségnek arra, hogy érdemben megvizsgálja az ügyeket” – mutatott rá a képviselő. Szerinte ennyi idő alatt nem lehet tisztességesen kivizsgálni ügyeket – jelentette ki Földesi Norbert. eszakonline.hu