Meggyilkolt pszichológusnő – Demonstrációk Pécsen

A „cigánybűnözés” é s a gyűlöletkeltés ellen is tartottak demonstrációkat hétfőn Pécsen Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásával összefüggésben.

A Facebook közösségi portálon szervezett megmozdulások egyikét a „romló közbiztonság”, a „cigánybűnözés” miatt, a halálbüntetés visszaállításáért hirdették meg. A fáklyás felvonulás este nyolc órakor, a Hungária út és a Nagy Jenő utca sarkától, azon söröző közeléből indult, ahonnan július 8-án hajnalban Bándy Kata egyedül próbált hazajutni, de otthonába már nem érkezett meg.
A tüntetés résztvevői fáklyákkal, piros-fehér-zöld, illetve árpádsávos zászlókkal és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom lobogóival a kezükben, jelentős rendőri kíséret mellett vonultak végig a belvároson, majd a romák által sűrűbben lakott Felsővámház utcán keresztül Bándy Kata egykori lakóhelyére, Ledina városrészbe mentek.
Az MTI által megkérdezett rendőrségi források induláskor négyszázra becsülték a demonstrálók számát, közben a felvonulókhoz még sokan csatlakoztak. A tüntető tömeg tagjainak nagy része férfi volt, sokan fekete ruhát és bakancsot viseltek. Az eseményen megjelent a Jobbik több politikusa, köztük Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Barkó Béla, a párt Baranya megyei elnöke és Gyimesi Gábor pécsi önkormányzati képviselő is.
A demonstrálókat nagy érdeklődés kísérte: a városközpontban működő üzletek, éttermek vendégei, alkalmazottai közül nagyon sokan a határozott fellépésű résztvevők haladását figyelték, többen közelebb is mentek hozzájuk, és fotókat készítettek róluk.
Amikor a tömeg a Felsővámház utcába ért, néhányan azt kiáltották a kapualjakban, ablakokban, kőkerítések tetején szemlélődőknek, hogy „Most legyen nagy a pofátok!”, majd több tucatnyian kezdték skandálni, hogy „Cigánybűnözés, cigánybűnözés, igenis van cigánybűnözés!”
A tüntetők útjuk végén, Ledinán körben álltak, meghallgatták a szervezőket, amint megköszönik a részvételt, majd néhány perces néma főhajtás után elénekelték a Himnuszt, és szétszéledtek.

 

Ezt megelőzően civilek tartottak békés demonstrációt a gyűlöletkeltés ellen, a megmozdulást az általuk szélsőségesnek nevezett esti tüntetés miatt szervezték.
A Pécsi Tudományegyetem Rókus utcai bejáratánál mintegy ötvenen gyűltek össze este hét órára, sokan kisgyerekekkel érkeztek. A szervezők vadvirágot osztottak minden résztvevőnek, többségük fekete szalagot is tűzött magára. Többen „a cigányság nem bűnözés” és „mindenki a saját tettéért felelős!” feliratú transzparenseket tartottak a magasba.
Bokrétás Ildikó civil aktivista az MTI helyszíni tudósítójának azt mondta: Mindenkit megrázott Bándy Kata halála, de egy ilyen brutális bűncselekményről még nem lehet, és nem is szabad általánosítani, nem lehet egy csoportra rámondani, hogy annak minden tagja bűnöző.
A demonstrálók néhány rendőr kíséretében a Hungária útig sétáltak, ahol az este nyolc órára meghirdetett tüntetés résztvevői gyülekeztek.