A KORMÁNY ELLENÉRE IS MEGY LE A DINNYE ÁRA

Néhány napig érvényesült csak a kormány szándéka, a hétvégén már több hipermarketben 99 forint alá esett a dinnye ára. A magyar termelők érdekére hivatkozva akartak drágább dinnyét.

 

Nem tartják a 99 forintos árat a hipermarketek. A Vidékfejlesztési Minisztérium a múlt héten büszkén jelentette be a hipermarketekkel kötött ármegállapodást. Nem sokkal később kiderült: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálja az ügyet, mert felmerült, hogy a boltok által elfogadott közös ár sérti az ilyen jellegű megállapodások, vagyis a kartellek tilalmáról szóló jogszabályt.
– A GVH a sajtóból értesült arról, hogy a magyar dinnye fogyasztói árával kapcsolatban feltehetően egyeztetésre került sor a termelők és a dinnyét forgalmazók között – írta a versenyhivatal tegnapi közleményében. A GVH egyelőre csak tájékozódik az ügyben, információkat gyűjtenek, ezek alapján döntik majd el, hogy indítanak-e eljárást.

A vizsgálat hírére rögtön lejjebb is mentek a dinnyeárak, hétfőn több áruházban 93-95 forintos kilónkénti árakkal lehetett találkozni. Sőt, amikor tegnap Budai Gyula államtitkár és Simonka György fideszes parlamenti képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke sajtótájékoztatót tartott az egyik CBA-boltban, mögöttük már 88 forintért kínálták a dinnye kilóját.