A Földes a 10 legjobb között

Az iskolát ugyancsak három  cikluson át vezető Veres Pálnak lejárt az igazgató mandátuma, majd újra pályázott a posztra. Az igazgató egyedüli indulónak számított, ugyanis egy másik jelölt visszalépett, miután alig kapott támogatást a tantestülettől. Ennek ellenére a miskolci közgyűlésben Veres Pál nem kapta meg a szükséges többséget. Az új iskolaigazgatói pályázatot már kiírta az önkormányzat. Kinevezéséig ideiglenes vezetőt kapna az iskola, de hogy kit, még nem tudni.

 

A Földes Ferenc Gimnázium alkalmazottai azt kérték az intézményfenntartótól, hogy indokolják meg, milyen szakmai érvek alapján utasították el Veres Pál pályázatát, míg az iskola Közalkalmazotti Tanácsa levélben fordult Kriza Ákos polgármesterhez ugyancsak azért, hogy magyarázza meg Veres leváltását.

Molnár Péter, a miskolci önkormányzat KDNP-s képviselője, az oktatási bizottság elnöke a „felfokozott érdeklődés”miatt közleményt adott ki, amelyben határozottan kijelentette, a testület nem azt a döntést hozta, hogy leváltja az igazgatókat, hanem letelt a mandátumuk, ezért jogszabályi kötelezettség volt kiírni vezetői pályázatot.

„Nem politikai, hanem szakmai döntést hoztak. (…) A törvény előírási szerint járt el a képviselőtestület. Nem a diákok és a szülők választanak igazgatót, hanem a fenntartó. A véleményüket kikértük a szabályok szerint, ezt minden döntéshozó ismerte, ezt is mérlegelték a szavazáskor. A törvény szerint a fenntartó dönt a saját intézménye vezetőjéről, a fenntartó ad intézményvezetői megbízatást. Legyen az önkormányzat, egyházi testület, alapítvány, magánszemély. A fenntartó joga, kötelezettsége és felelőssége a döntés az intézménye vezetőjének megbízása kapcsán” – írta az oktatási bizottság elnöke.

Molnár Péter szerint az iskolákban szükséges a megújulás, mert mind az Avasi, mind a Földes gimnáziumban romlott az oktatás minősége. „Új lendületre volt szükség ezekben a város számára fontos gimnáziumokban. Hiszen sem az Avasi, sem a Földes nincs már a 15 évvel ezelőtti szakmai nívón, esett a színvonal” – tette hozzá.

A színvonalesést az iskolák cáfoták. Míg az Avasi Gimnázium az iskola honlapján tette közzé az eddigi eredményeket. A Földes Ferenc Gimnáziumnál is nehez magyarázható a minőségromlás, ugyanis a 100 legjobb magyarországi középiskolát rangsoroló 2012-es listán a tizedik helyen végzett. index.hu