Vasárnap a kutató-mentő alakulatok azonosították a Földközi-tengerben, 1300 méteres mélységben a szíriai légvédelem által lelőtt török harci gép roncsainak koordinátáit, azonban magukat a roncsokat még nem találták meg. A BBC szerint a két pilótát még mindig keresik, igaz, arra egyre kisebb az esély, hogy élve találják meg őket.

 

Rendkívüli NATO-ülés, diplomáciai jegyzék
Az ügyben Törökország a NATO rendkívüli ülésének összehívását kérte, amit a szervezet szóvivője szerint kedden meg is tartanak. „Törökország az Észak-atlanti Szerződés 4. cikke értelmében konzultációkat kért” – mondta Oana Lungescu. Az ülésen Törökország várhatóan beszámol a pénteki incidensről – a 4. cikk értelmében „a felek tanácskozni fognak egymással, valahányszor bármelyi­kük véleménye szerint a felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti”.

A török külügyminiszter jelezte , hogy az incidensről tájékoztatják az ENSZ Biztonsági Tanácsát is, „tekintettel az agresszív magatartás háttérével kapcsolatban a rendelkezésünkre álló értesülésre”. Ankara az ügyben diplomáciai jegyzéket intézett Damaszkuszhoz, annak tartalma azonban egyelőre nem ismert.

A BBC szerint a török miniszterelnök vasárnap találkozik a másik három parlamenti párt vezetőjével, hogy megvitassák az ügyet, a külügyminiszter pedig szombaton mintegy tíz ország – közöttük az Egyesült Államok, és a többi állandó BT-tag (Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) külügyminiszterével, valamint iráni és német kollégájával folytatott telefonbeszélgetést.

Nemzetközi légtérben lőtték le
„A Szíria által lelőtt török harci repülőgép a nemzetközi légtérben repült amikor találat érte, nem pedig a szíriaiban” – jelentette ki vasárnap Ahmet Davutoglu török külügyminiszter. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök is ezt közölte vasárnap, hozzátéve: a kormány nem zárja ki, hogy a szíriai légierő pénteken tévedésből lőtte le az F-4 Phantom típusú török harci gépet.

Gyakorlórepülést végzett
Davutoglu szerint a gép nem kémkedett Szíria ellen, hanem gyakorlórepülést végzett a Földközi-tenger térségében, és radarrendszert tesztelt. „Semmilyen titkos művelet sem folyt Szíria ellen. A gép fegyvertelen volt, felségjelzése egyértelműen látható volt” – tette hozzá.

Egyúttal vitatta Damaszkusz azon állítását, miszerint a szíriai légvédelem nem tudta, hogy török gépről van szó.

Nem figyelmeztették
A külügyminiszter közölte: a harci gép tévedésből lépett be a szíriai légtérbe, nem mutatott ellenséges szándékot Szíria ellen, s rövidesen távozott, miután a török légi irányítás figyelmeztette. Tizenöt perccel ezután lőtték le, amikor már nemzetközi légtérben repült.

„A következtetéseink szerint a gépünket nemzetközi légtérben lőtték le, Szíriától 13 tengeri mérföldnyire” – mondta a török külügyek vezetője a TRT közszolgálati televíziónak nyilatkozva. Davotuglu hozzátette: a török radarkezelők felkérték a két pilótát, hagyják el a szíriai légteret, szíriai részről viszont egyetlen figyelmeztetést sem kaptak. „A szíriaiak nagyon jól tudták, hogy török katonai gépről volt szó, és mi volt a küldetése” – tette hozzá.

Szíria nem kért bocsánatot
A szíriai kormány vasárnap visszautasította azokat a sajtóbeszámolókat, amelyek szerint bocsánatot kért Ankarától az incidens miatt. „A szíriai fegyveres erők egységei szíriai terület fölött tartózkodtak, amikor lelőtték a vadászgépet” – hangoztatta a damaszkuszi külügyminisztérium szóvivője a Syria Now nevű, a kormányhoz közel álló honlap szerint. Ugyanakkor a szíriai külügyminisztérium szerint az eset mögött nem állt semmilyen ellenséges szándék.

A pénteki incidens még jobban megterheli Szíria és Törökország amúgy is feszült viszonyát. A NATO-tag Törökország a szíriai elnök rezsimjének legélesebb bírálói közé tartozik azóta, hogy Bassár el-Aszad hadserege hadjáratot folytat az ellenzéket támogató tömegek ellen. A véres harcok elő több ezer szíriai menekült át Törökországba