Az Egészségügyi Államtitkárság háttérintézményeiből azt az információt kaptam délelőtt, hogy változik a megítélése Kazincbarcika kórházának. Civil kezdeményezésünknek, összefogásunknak óriási ereje lehet. Megijedtek. Sokan vagyunk. Látszik, hogy megpróbálnak valamit tenni, hoznak majd egy gyors és átgondolatlan látszatintézkedést, például kap pár ágyat a szülészet. Mindezt persze azért teszik, hogy minél kevesebben jöjjenek el a holnapi demonstrációnkra. A magam részéről csak azt tartom eredménynek, ha a Debreceni Egyetem a hárommilliárd forintos fejlesztését megvalósíthatja Kazincbarcikán. Magyarul megmarad minden olyan osztály, ami a kazincbarcikaiaknak és a térségben élőknek (120.000 fő) az alapvető egészségügyi ellátásához fűződő jogait biztosítja: azaz a sürgősségi-és az intenzív ellátás, a szülészet, a gyermekosztály és legalább az egy napos sebészet. Alamizsnával és parasztvakító megoldásokkal a holnapi demonstrációnkat ne zavarják meg!” – írta szerda délutáni közleményében Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.

 

Mint ismert, a múlt héten vált hivatalossá, hogy milyen tervei vannak az egészségügyi kormányzatnak a debreceni egyetem által működtetett kazincbarcikai kórházzal. Eszerint a közel 180 aktív ágyból 40 (!) marad meg, s nem lesz szülészet, sebészet, gyermek- és intenzív osztály, továbbá sürgősségi ellátás. Helyettük viszont lesz 170 ágyon pszichiátria és további 110 helyen köznyelven szólva úgynevezett „elfekvő”.

Amint a döntés publikus lett, szinte azonnal megmozdultak az emberek. Városlakók, civilszervezeti vezetők, egészségügyi dolgozók összefogásával elindult egy tiltakozási hullám, melynek egyik állomása a csütörtökre szervezett, Vészhelyzet címet viselő demonstráció. A tüntetés 16.30 órakor kezdődik kórház előtti parkolóban.

„Nem azért akarunk a kórházunkért megmozdulni, mert a tűző napon barnulni szeretnénk, hanem azért, mert jogunk van – itt Borsodban – is életben maradni! Mindenkit kérek, hogy segítsen! Legyünk minél többen, mert így talán komolyan veszik, hogy mi is élni akarunk! Várom a fideszes illetékesek nyilatkozatát ez ügyben” – zárja közleményét Szitka Péter.