Tompa és Pusztai lerágott csontokat szopogat.  Hol a vérben vannak a miskolci befektetők? 1.

Tompa Sándor politikus és Pusztai László eszakhirnok.hu beszélgetnek, de nem a sorkatonai élményeikről. A cikk első része itt.
 P.L.: Én úgy látom, a legnagyobb gond azokkal a területekkel van, ahol építkezni lehetne. Csak a mihez tartás végett. A kecskeméti Mercedes 200 hektáron építkezett. Miskolcon összesen nincs ennyi.
T. S.: Jól látod. A rendszerváltás után a városvezetés nem különösebben figyelt arra, hogy a vagyonmegosztás, a kárpótlás, a földrendezések során zöld mezős ipari üzemek számára megfelelő területekhez jusson. Az gondolták, hogy vannak nekünk bőven ipari területeink, és majd ezeket sózzuk rá a befektetőkre. Ez egy hatalmas tévedés volt. Én is jártam olyan befektetői-területkereső szemlén, ahol a vendég menekülésre fogta a dolgot, amikor meglátta a Digép, vagy a kohászat területén az általunk alkalmas területnek tartott helyeket. Magam is részt vettem a DIGÉP Ipari Park létrehozásában (ma is működik). És persze az ún. barnamezők (azaz régi ipartelepek) magántulajdonban voltak/vannak és ez megnehezíti az esetleges támogatás megszerzését is. Amikor ez nagyjából kiderült, akkor kezdődtek az első, de összességében nagyon későn megtett lépések valódi zöldmezős területek után. (pl. a repülőtér megszerzése kezdettől kínálta magát …) Aztán mostanra kiderült, hogy ezek máris megteltek, ha mondjuk a BMW ide jönne, csak vakarhatnánk ismét a fejünket. Azért van kiút: a városkörnyék településeivel összefogva, nagyobb léptékű elképzelések, térségi kapcsolatok (a Zsolcák, a mezőkövesdi-keresztesi repülőtér és környéke, Miskolc-Kassa, stb.). Ha jól tudom, Kecskemét is egy szomszéd településsel fogott össze.
P.L.: Az MSZP elég sokáig volt hatalmon Miskolcon… Sőt, egyszer a fülem hallatára mondta Gyurcsány, amikor még miniszterelnök volt, hogy ebből a városból hiányzik legalább három komoly nagy üzem. Ügyetlen volt a város vezetése, vagy nem látta ezeknek a dolgoknak a jelentőségét? Ne felejtsük el, ekkor épült a Hancock, mi meg el voltunk telve azzal, hogy van Kocsonyafesztiválunk és Rockmúzeumot építünk.
T.S.: Igen, ezt sulykoltuk Medgyessy Péternek, GyF-nek, fogékonyak is voltak. A Bosch 2. üteme ekkor dől el, ennek nyomán indul a miskolci körgyűrű építése, az első zöldmezős ipari park ekkor születik éppen a reptéren. És egyre nehezebb szabad, egybefüggő területeket szerezni. De nem ment a kistérségi együttműködés sem valami miatt a városvezetésnek. És sajnos egyre fogyott a szakképzett munkaerő is.