Az 59 éves politikus a  második Orbán kormány megalakulása óta vezette a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárságát.

 

„Nehéz idők járnak ma Európában. Fantomok járják át kis hazánkat is, fel-alá kísértenek az elmékben, a földeken, a dolgozószobákban. Miközben a nemzet lélekszáma csökken, a gondok és az ellenségek száma növekszik – egyre több jut belőlük egy főre” – kezdődik Szőcs Géza lemondását bejelentő közleménye. Sokkal több szempont szól amellett, hogy „változtassak és más feltételek közt próbáljam tovább szolgálni az eddig fontosnak tartott értékeket és ügyeket” – írta közleményében lemondásának okairól Szőcs Géza, aki szerint három ok szól a maradása, 26 a távozása mellett (a teljes szöveg cikkünk végén olvasható).

Szőcs távozása összefügghet a humántárca élén bekövetkezett változással: Réthelyi Miklóst május közepén váltotta Balog Zoltán. A vezetőváltással kapcsolatban már felmerült Szőcs távozása.

Akkor a sajtóértesülések szerint L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke tűnt esélyesnek a székére. . Simon igent mondott arra a kérdésre, hogy tárgyalt-e Balog Zoltánnal, de állítása szerint nem állásról beszéltek, hanem a kultúrpolitikai kérdésekről mondta el a véleményét.

Májusban 11-én a Népszavának adott interjújában Szőcs közölte, biztos benne hogy nem váltják le, mert a rábízott munkát „a körülményekhez képest jól végezte”, s ebben azok is megerősítették, akik székéről döntenek. „Feladatom az volt, hogy azt a minisztériumi döntést, miszerint a kultúra a többi területhez képest nagyobb elvonást is elbír, az elviselhetőség határain belül megvalósítsam” – mondta májusban a távozó államtitkár. index.hu